Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Politika

“Afera #Preplaćeni teška je 1,5 milijuna kuna”

Priopćenje GO HDZ-a grada Siska

Priopćenje GO HDZ-a grada Siska

GO HDZ-a grada Siska oglasila se Priopćenjem, koje prenosimo u cijelosti:

“Političke igre oko direktorskog mjesta Sisačkog vodovoda očito su tek kap u moru afera aktualne gradske vlasti za vrijeme mandata Kristine Ikić Baniček. Otkrivena afera #PREPLAĆENI teška je oko 1,5 milijuna kuna. Naime, za toliko su u Sisačkom vodovodu oštetili građane Siska.

 

Od velikog gubitaša do nezakonitog računanja obračuna vode građanima

Sisački vodovod je neslavni rekorder s najvećim iskazanim gubitkom od nevjerojatnih 9,5 milijuna kuna u 2018. godini prema Izvješću o stanju sektora vodnih usluga i radu Vijeća za vodne usluge (Izvješće za 2019. još nije dostupno) od svih zakonito uključenih isporučitelja vodnih usluga u Republici Hrvatskoj! Drugi najveći gubitaš u Hrvatskoj od svih zakonito uključenih isporučitelja vodnih usluga je KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka s 4,5 milijuna kuna. Sisački vodovod je dvostruko veći gubitaš od prvog sljedećeg najvećeg gubitaša u Hrvatskoj.

Osim što se gubitak Sisačkog vodovoda računa u milijunima kuna, naš Vodovod ima gubitak od 50,7 posto vode. To znači da 50,7 posto preuzete vode ne dođe do potrošača nego zbog dotrajale infrastrukture iscuri nepovratno. Radi se o preko 2,5 milijuna kubnih metara vode. Koliko opasno za život i zdravlje građana može biti nebriga oko održavanja vodovodne infrastrukture, vidjeli smo kada su zbog puknuća magistralnog cjevovoda pojedini dijelovi grada odnosno nekoliko škola i vrtića bili bez vode dva dana, uključujući i Opću bolnicu “dr. Ivo Pedišić” Sisak.

 

AFERA #PREPLAĆENI

 Sisački vodovod neposredno je oštetio građane Siska time što se nezakonito računao viši iznos naknade za zaštitu voda. Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda grada Siska (Uređaj) dobio je Uporabnu dozvolu u prosincu 2017. Probni rad Uređaja završio je tijekom svibnja 2018. a Sisački vodovod je prihvatio prijenos stvari i prava odnosno pismeno preuzeo navedeni uređaj u kolovozu 2018. godine.

Hrvatskim vodama trebala su biti predana analitička izvješća za 2018. na osnovu kojih je trebalo tražiti rješenje Hrvatskih voda o primjeni korekcijskog koeficijenta k2. Mulj s Uređaja se i sada zbrinjava odlaganjem unutar samog Uređaja. Kratkotrajno se zbrinjavao na privatnoj parceli u Novom Praćnu. Znači da je pitanje zbrinjavanja mulja odlaganjem na Uređaju prihvaćeno od strane Hrvatskih voda rješenjem o primjeni koeficijenta k2 iz 2020. godine kao što bi bilo prihvaćeno da se tražilo i daleko ranije.

 

Zašto je to važno za stanovnike Siska?

U dokumentima objavljenima na službenim stranicama Sisačkog vodovoda navedeno je da je u 2018. godini fakturirano 2.480.834 kubna metra vode potrošačima. Izvješća za 2019. godinu nema ali za pretpostaviti je da se radi o gotovo istim količinama potrošene vode kao i u 2018.

Naknada za zaštitu voda bez primjene korekcijskog koeficijenta k2 iznosi 1,35 kn po kubnom metru. Naknada je ista za Sisak, Sunju i Martinsku Ves odlukom koja je dostupna na službenim stranicama Sisačkog Vodovoda.

 

Primjenom korekcijskog koeficijenta k2 račun je slijedeći: 1,35 x 0,2 = 0,27 kako je doneseno i u Odluci o primjeni korekcijskog koeficijenta na službenoj stranici Vodovoda.

Sisački vodovod nije dostavio analitička izvješća i nije tražio rješenje Hrvatskih voda o primjeni korekcijskog koeficijenta k2. Zbog tog propusta Sisački vodovod je računao Naknadu za zaštitu voda bez primjene korekcijskog koeficijenta k2 odnosno 1,35 kn po kubnom metru umjesto s primjenom korekcijskog koeficijenta k2 i 0,27 kn po kubnom metru.

Za korisnike iz Siska priključene na sustav odvodnje i pročišćavanja to znači da su preplatili cijenu vode za čak oko 1,5 milijuna kuna.

 

Iz saborske mirovine na poziciju direktora Sisačkog vodovoda

Proteklih dana doznali smo kako je gradnonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, inače članica Predsjedištva SDP-a na nacionalnoj razini, u poruci predsjednici Gradskog vijeća Ivani Cindrić prije otvaranja natječajne dokumentacije napisala kako će bivši predsjednik Glavnog stana HSP-a Pejo Trgovčević biti izabran na mjesto direktora Sisačkog vodovoda.

Nakon razilaženja s vjenčanim kumom Igorom Rađenovićem kojeg je iz Zagreba dovela na poziciju direktora Sisačkog vodovoda sada je za direktora dovela bivšeg HSP-ovca ravno iz saborske mirovine. Njega je procijenila kompetentnijim od svih visokoobrazovanih Siščana koji nisu u mirovini a koji mogu voditi Sisački vodovod. Iako bi uskoro moglo ponovno doći do promjene direktora Sisačkog vodovoda obzirom da je vjenčani kum Igor Rađenović podigao kaznenu prijavu protiv gradonačelnice Kristine Ikić Baniček radi trgovine utjecajem.

 

Tko je odgovoran za novu aferu #PREPLAĆENI u Sisačkom vodovodu?

Kao da nije dovoljno što se gradska vlast bavi kozmetičkim izgledom grada, a stvarni problemi ne samo da su pod zemljom (primjerice stare dotrajale cijevi) kojima se budimo iskreni niti jedna vlast do sada nije bavila, ovom aferom na vidjelo su isplivali veliki gubici Sisačkog vodovoda i konkretna materijalna šteta koja je nanesena Siščanima.

Sva lažna raskoš upaljenih lampica diljem grada ne može sakriti istinu o vrlo organiziranoj skupini koja osim što je u dva mandata nanijela veliku financijsku štetu Sisku, pokušala je i podijeliti stanovnike unoseći nemir i diskriminaciju.

 

Zbog afere #PREPLAĆENI tražimo od predsjednice Skupštine Sisačkog vodovoda Kristine Ikić Baniček umjesto da porukama dogovara direktorske pozicije, preuzme odgovornost i donese odluku da se obeštete Siščanke i Siščani, a njezin novi direktor Pejo Trgovčević omogući vraćanje preplaćenih sredstva.”

 

Fotografija: GO HDZ-a grada Siska


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.