Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Pismo biskupa Košića s preporukama za nadolazeće vrijeme došašća i Božića

Sisački biskup uputio pismo svim svećenicima, župnicima, župnim vikarima, samostanima i voditeljima samostalnih kapela u Sisačkoj biskupiji

Sisački biskup Vlado Košić uputio je u petak, 20. studenoga pismo s preporukama svim svećenicima, župnicima, župnim vikarima, samostanima i voditeljima samostalnih kapela u Sisačkoj biskupiji za nadolazeće vrijeme došašća i Božića. Pismo donosimo u cijelosti:

 

Poštovana braćo,

Kao što vidimo pandemija izazvana koronavirusom, tzv. Covid-19, uzima sve više maha te je svaki dan i deseterostruko više zaraženih nego je to bilo na početku u ožujku i travnju. Možda to ovisi i o većem broju testiranih, ali svakako oni – među kojima sam i ja – koji su to preboljeli svjedoče da se doista ne radi o bezopasnoj bolesti. Stoga vas sve molim da prihvatimo sva ograničenja koja nam nameću epidemiolozi i struka, vođena nacionalnim Stožerom, ali naše nije usmjeravati se na te mjere nego na naše poslanje.

Dakle, mi smo navjestitelji Evanđelja i naše je poslanje propovijedati Isusa Krista, okupljati zajednice naših vjernika i dijeliti svete sakramente i sakramentale. U tome se ne smijemo umoriti niti od toga odustati bez obzira na ograničenja koja nam se nameću.

Prema tome planirajmo sve što smo i prije činili, dakako ne očekujući da će se uključivati, kao što je to bilo do sada, velik broj sudionika. Gdje je moguće poruke do naših vjernika možemo slati i preko interneta, župnih listića, na oglasnim pločama na crkvama i crkvenim pastoralnim dvoranama. To je veoma važno ne propustiti.

Pitanje božićnih slavlja i blagoslova kuća zaokuplja posebnu pozornost svih nas. Negdje će se moći organizirati slavlje Božićnih misa, posebno polnoćke, i na otvorenom, odnosno ako će biti dopušteno manjem broju vjernika sudjelovanje u crkvama, sigurno će mnogi koji žele moći doći i sudjelovati pred crkvama na božićnim slavljima.

Što se tiče blagoslova kuća, već je Biskupsko vijeće dalo mišljenje 12.11.2020. kako je moguće da u nekim župama, uvažavajući pastoralnu razboritost, župnici odluče početi blagoslivljati obitelji već i u došašću. Neka o tome razgovaraju s članovima svojim župnih pastoralnih vijeća pa ako to mogu organizirati, možda će tako lakše – dnevno blagoslivljajući manji broj obitelji – doći do svih onih koji žele blagoslov. Posebno bi bilo dobro razmotriti subote i nedjelje u došašću kad su obitelji na okupu. Negdje će taj susret biti samo u dvorištu, ali svakako bilo bi važno da svećenik posjeti svaku obitelj i u molitvi zazove na njih Božji blagoslov za iduću godinu.

Pitanje svetih ispovijedi je također veoma važno. Očito će i ovaj puta, kao što se moralo to i za vrijeme korizme, izostati velike ispovijedi na kojima bi se okupilo u našim crkvama veći broj vjernika kojima bi više svećenika podjeljivalo sakrament pomirenja.

Zato je važno da svećenici budu svaki dan na raspolaganju u crkvi za sve penitente koji žele doći i ispovjediti se. Najbolje bi bilo da prije svake svete mise u tjednu jedan sat /ili najmanje pola sata/ svećenik dežura i bude na raspolaganju za svoje vjernike kako bi se svi koji žele mogli ispovjediti. Taj raspored bi trebao biti javno objavljen da to vjernici znaju.

Što se tiče obilaska naših starijih i bolesnih vjernika koji ne mogu doći u crkvu a žele se ispovjediti, zamolite vjernike da vam jave gdje su i žele li da ih posjetite. Uz sve mjere opreza posjetite ih i donesite im utjehu, svetu ispovijed i pričest, a neki će primiti i bolesničko pomazanje. Ne zatvorite se tom služenju najpotrebnijima, našim starijim i bolesnim članovima. Dakako da nećete posjećivati one koji su bolesni ili domove u kojima vlada zaraza, no i takve možete blagosloviti s ulice, neka oni iziđu na prozor ili balkon i tad im zaželite blagoslovljene božićne blagdane.

Ljubav je domišljata. Bogu hvala  što postoje razne lijepe inicijative kojima se može posvjedočiti naša blizina u molitvi i zajedničkoj vjeri svima koji slave Gospodinovo rođenje ovih svetih dana koji dolaze.

U svakom slučaju neka ovi dani došašća i Božića budu svečani i u duhu radosnog proživljavanja otajstva dolaska Sina Božjeg u našem ljudskom tijelu u naš svijet da nas otkupi i spasi od grijeha i svakog zla. On nas spašava i od bolesti, a ponajviše od straha koji je svijetom zavladao. Ne smijemo dozvoliti da nas obuzme bilo kakva sumnja da je On s nama i da nas On od svega zla spašava. To zlo će proći a mi moramo ostati kršćani.

Određujem da se u svakoj župi u neki određeni dan u došašću organizira klanjanje pred Presvetim na nakanu da se završi ova pandemija, za bolesnike i zdravstveno osoblje i za čitavu našu Domovinu!

 

Želim svima radosnu pripravu za Božić i blagoslovljena slavlja otajstva Rođenja Sina Božjega!

Šaljem vam svima bratski pozdrav i apostolski blagoslov!

† Vlado Košić, sisački biskup


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.