Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

Grad Kutina donio mjere pomoći ugostiteljima

Trajno se ukida porez na potrošnju pića

Trajno se ukida porez na potrošnju pića

Na sastanku s predsjednikom Udruženja obrtnika Kutine Ivicom Ružičkom i predstavnikom Ceha ugostitelja Igorom Košutićem,  gradonačelnik grada Kutine. Zlatko Babić i pročelnici razmotrili su prijedloge Udruge obrtnika za pomoć ugostiteljima zbog otežanog rada koji je uzrokovan uvođenjem niz mjera uslijed pandemije virusa COVID-19.

Grad Kutina će s ciljem pomoći ugostiteljima čiji su nositelji aktivnosti mikro i mali poduzetnici i obrtnici:

– Trajno ukinuti POREZ NA POTROŠNJU PIĆA u ugostiteljstvu. Ova mjera nastupa na snagu kada se izvrši potrebna zakonska procedura, a to je od 01.01.2021. i biti će na snazi trajno ili do eventualnog ponovnog uvođenja.  “Koalicija koja vodi Grad Kutinu neće ponovno uvoditi ovaj porez” istaknuo je gradonačelnik Babić.

– Ugostiteljima koji su obveznici plaćanja KOMUNALNE NAKNADE ukida se ta obveza od 01.11.2020. do 31.03.2020. s mogućnošću produženja ovisno o epidemiološkoj situaciji.

– Ugostiteljima koji su obveznici plaćanja POREZA NA JAVNU POVRŠINU, odnosno mjesečne naknade za postavljanje terasa na javnim površinama, oslobađaju se plaćanja spomenutog poreza u 2021. godini u trajanju od pet mjeseci, odnosno ovisno o epidemiološkoj situaciji i ograničenju rada ugostitelja.

– Ugostiteljima koji obavljaju djelatnost u poslovnim prostorima u vlasništvu Grada Kutine umanjuje se PLAĆANJE ZAKUPNINE za 30%.

Podsjećamo kako je na snazi i dalje mjera mogućnosti korištenja dodatne javne površine bez naplate, u svrhu postavljanja ugostiteljskih terasa. Tijekom 2020. godine Grad Kutina je također pomogao ugostiteljima i ostalim poduzetnicima kroz niz mjera koje su iznosile oko 3 milijuna kuna na način da je prethodno uz predložene mjere u svrhu ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom COVID-19, donio paket mjera za pomoć gospodarstvu na području Grada Kutine na način da je poduzetnike oslobodio plaćanja zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu Grada, oslobodio plaćanja poreza na korištenje javnih površina i plaćanja komunalne naknade obrtnika, mikro i malih poduzetnika, te ukinuo naplatu fiksnih troškova odvoza otpada i vodnih usluga i to sve zajedno minimalno za vrijeme zabrane rada. Uvedeno je i subvencioniranje kamata na kredite za tekuću likvidnost u visini 100% ugovorene kamate, temeljem zahtjeva mikro i malih poduzetnika i obrtnika, a sukladno kriterijima HAMAG ESIF zajmova.

 

DSCN7104

 

Uz navedene mjere osnovan je i interventni fond pomoći u svrhu očuvanja poslovnih aktivnosti obrtnika, mikro i malih poduzetnika. Temeljem istoga fonda su u vrlo kratkom vremenu isplaćena bespovratna sredstva poduzetnicima za likvidnost u visini od 2.000,00 kuna po zaposlenoj osobi koji su imali zabranu rada, odnosno 1.500,00 kn po zaposlenoj osobi koji su imali pad prometa više od 20% uzrokovano posljedicom epidemije. Sredstva su dodijeljena za 236 poduzetnika na području Grada Kutine koji raspolažu s gotovo 800 zaposlenih osoba.

 

DSCN7107

 

Uz postojeće mjere dodijeljena su i sredstva pomoći poljoprivrednim proizvođačima kojima je bio onemogućen rad i nisu mogli prodavati svoje proizvode na tržnici i ostalim uslužnim objektima te su izgubili određeni prihod za vrijeme zabrane rada. Poljoprivrednicima su tako isplaćena sredstva u iznosu od 5.000,00 kn po poljoprivrednom gospodarstvu.

 

DSCN7111

 

„Uz navedene potpore za obrtna sredstva, Grad Kutina je osigurao i bespovratne potpore za osnovna sredstva u iznosu do 10.000,00 kn, ukoliko je riječ o mladim poduzetnicima početnicima ista sredstva potpore se povećavaju za 50%, odnosno do 15.000,00 kn. Također Grad Kutina je dodijelio i osigurao bespovratne potpore za obrtnike i male poduzetnike za  novozapošljavanje, odnosno samozapošljavanje do 10.000,00 kn, odnosno do 15.00,00 kn za mlađe osobe od 29  godina. Iste mjere, odnosno potpore za osnovna sredstva i zapošljavanje se očekuju i u 2021. godini. Stalno pratimo poteškoće s kojima se susreće naše gospodarstvo i nastojimo pomoći sukladno proračunskima mogućnostima“ – rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.