Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Pojava zarazne bolesti zlatna žutica u vinogradima na kutinskom području

Zaraza se širi sa zapuštenih, neodržavanih vinograda

Zaraza se širi sa zapuštenih, neodržavanih vinograda

U vinogradima na području Grada Kutine uočeni su prvi slučajevi zaraze trsova zlatnom žuticom. Zoran Jančar u svom je vinogradu u Ilovoj posumnjao na zarazu jednog trsa. Nakon kemijske analize potvrđena je zaraza zlatnom žuticom. „Odmah sam obavijestio svoje kolege i prijatelje vinogradare, jer je riječ o vrlo štetnoj bolesti vinove loze koja se vrlo brzo širi, te čini velike štete u gubitku grožđa i trajnom gubitku zaraženih trsova.“

Zoran Jančar zato je organizirao i sastanak vinogradara sa Suzanom Slovic iz savjetodavne službe pri Ministarstvu poljoprivrede. „Zoran je postupio ispravno i odgovorno. Pohvalno je i što su se vinogradari odazvali njegovom pozivu, jer je važno brzo reagirati kako bi se zaustavilo širenje zaraze i izbjegle velike štete. U Zoranovom vinogradu zaražen je jedan trs. Njega će ukloniti i to će biti dovoljno. Naravno, vinograd se mora i dalje nadgledati. Zato pozivam sve vinogradare da pregledaju svoje vinograde i ukoliko posumnjaju na zarazu da nas o tome obavijeste kako bismo poduzeli potrebne mjere zaštite. Ukoliko se to ne učini zaraza se može brzo proširiti, a u slučaju zaraze 20% trsova u vinogradu, vinogradari će morati iskrčiti cijeli vinograd.“, naglasila je Suzana Slovic.

Vinogradari su zahvalili Zoranu Jančaru na inicijativi i pozivu na sastanak i Suzani Slovic na dodatnim informacijama i savjetima. Vinogradari su upozorili na veliki problem zapuštenih vinograda u kojima se nastanjuje američki cvrčak koji je jedini prenositelj zaraze zlatnom žuticom. U takvim slučajevima vinogradarima jedino preostaje prijava vlasnika zapuštenog vinograda fitosanitarnoj inspekciji, koja jedina ima ovlaštenje izdati naredbu o krčenju zapuštenog vinograda.


U ovom dijelu godine simptomi zaraze zlatne žutice zamjetni su na listu. U bijelih sorti vinove loze rubovi lišća uvijaju se prema naličju tako da list poprima kopljast izgled, nepravilno žuti, krut je, te se na dodir drobi.

Zlatna zutica 11.10._610x407Zlatna zutica 11.10. czlatna zutica 11.10. avcd

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.