Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Novska

Obljetnica operacije “Orkan – 91”

Komemoracija kod spomen-obilježja “Trokut – Novska”

Komemoracija kod spomen-obilježja "Trokut - Novska"

Polovicom listopada na području Zapadnoslavonske bojišnice započele su pripreme za provođenje operacije „ORKAN – 91“, oslobađanja okupiranih naselja. Pod zapovijedanjem Rudija Stipčića, zapovjednika Operativne grupe Posavina, u čijem su sastavu bile postrojbe iz  mnogih krajeva Hrvatske, krenuli su u napadna djelovanja na cijeloj liniji bojišnice.

 

TROKUT_08

 

Na pravcu Novska – Rajić, 29. listopada,  glavni udar preuzela je 1. gardijska brigada Tigrovi, dok je zadaća 125. brigade HV Novska, uz druge postrojbe bila „razbiti snage četnika i neprijateljske jedinice JNA“.

Zapovjednik OG Posavina, general u miru Rudi Stipčić  podsjetio je, na danas održanoj Komemoraciji kod spomen obilježja na lokaciji Trokut Novska,  na ovu akciju

 

 

Bitka za „Trokut“ bila je jedna od dramatičnijih sukoba između hrvatskih i srpskih snaga u cijelom Domovinskom ratu. Neprijatelju su nanijeti veliki gubici u ljudima i tehnici, no stradalo je i ranjeno na desetke pripadnika hrvatskih postrojbi.

 

 

O značaju akcije sisačko-moslavački župan Ivo Žinić

 

 

Župan se zahvalio i

 

 

Već 1991. godine se prepoznala snaga morala i zajedništva hrvatskog naroda u stvaranju hrvatske države, istaknuo je danas izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Stjepan Sučić

 

 

Sučić je podsjetio i na aktivnosti Ministarstva hrvatskih branitelja

 

 

Kao i svake godine, tako je i ove izaslanstvo članova obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja , zajedno s izaslansvom hrvatskih ratnih vojnih invalida , ratnih zapovjednika i predstavnika udruga iz Domovinskog rata polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odalo počast kod spomen obilježja „Trokut“. Među njima i majka poginulog Marija, Božica Lončarević, predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja grada Novske

 

 

Uz već spomenuto izaslanstvo , polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast kod spomen-obilježja odalo je i zajedničko izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova, te zajedničko izaslanstvo Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, te Grada Novske. Zajedničku molitvu predvodio je vojni kapelan don Željko Volarić.

 

TROKUT_04

 

Nakon Komemoracije kod spomen-obilježja,  u galeriji Pučkog otvorenog učilišta Novska otvorena je izložba dječjih radova s temom promicanja vrijednosti Domovinskog rata. Izložba je organizirana u sklopu projekta „VIA BLJESAK“kojeg financira Ministarstvo hrvatskih branitelja, a provodi HVIDRA Novska u partnerstvu s Gradom Novskom i Udrugom mladih Novska.

 

TROKUT_05

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.