Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Julius-Žirko – kandidat za Hrvatsko stablo godine

Žirko je dio Siska i Sisačko-moslavačke županije

Žirko je dio Siska i Sisačko-moslavačke županije

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Sisačko-moslavačke županije prijavila je za natjecanje Hrvatsko stablo godine  2020. zanimljivo i posebno stablo u Sisku, hrast lužnjak Julius – Žirko. Zanimljivo ime skriva neobičnu priču o stablu starom 9 godina koje je klon spomenika prirode hrasta lužnjaka Quercus robur. Nevrijeme u listopadu 2014. godine srušilo je spomenik prirode, ali njegov 1. klon posađen je  u travnju 2015. godine na Dan planeta Zemlje.

S ciljem promicanja zaštite i očuvanja prirode i okoliša Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode SMŽ ukazivala je  na važnost drveća u urbanim sredinama  za očuvanje biološke raznolikosti  te je u projekt  „Žirkovi rujanski dani“ uključila  gradske vrtiće te Dječji odjel knjižnice i čitaonice u  Sisku. Ovaj projekt rezultirao je slikovnicom ”Žirkova priča” koja sadrži originalni tekst s dječjim ilustracijama. Ovu posebnu priču o Žirku željeli su podijeliti s drugima pa su se prijavili na natjecanje, a hoće li ići na izbor za Europsko stablo godine, ovisi o svima nama.

Julius, a sada Žirko, dio je Siska, Sisačko-moslavačke županije, u priču njegovog života utkani su mnogi pojedinci i ustanove, stari i mladi, oni koji znaju i oni koje vole.

Ovo je priča o stablu, čovjeku, prirodi,  gradu, zajedništvu, ideji, emociji. Njegovi klonovi su posađeni na više mjesta u Sisačko-moslavačkoj županiji, a njegovu slikovnicu čitaju djeca diljem županije. Žirkova krošnja, listovi i poneki žir govori o stoljetnoj snazi i šušte ritmom stoljetnog Juliusa, a mi glasovanjem ovu priču možemo proširiti dalje.

Upute za glasovanje:

Stranici za glasovanje se pristupa direktno putem poveznice – https://zastita-prirode-dnz.hr/glasaj-za-hrvatsko-stablo-godine/. Također stranici se može pristupiti putem službene stranice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije  (https://zastita-prirode-dnz.hr/).

Glasovati se može za samo jednog kandidata. Nakon odabira željenog kandidata potvrdite svoj glas klikom na internet stranici.

Dozvoljeno je jednom glasovati s istog računaIa, prijenosnog računala i/iIi mobilnog uređaja.

Glasovanje je započelo 1. listopada 2020. godine u 00:00h i traje do 31. listopada 2020. godine do 23:59h.

Od 21. listopada 2020. godine do dana proglašenja pobjednika natjecanja Hrvatskog stablo 2020. godine (6. studenog 2020. godine) rezultati glasovanja neće biti vidljivi.

 

DSC07461

?????????????????????????????

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.