Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Biskup blagoslovio nove vitraje u crkvi Sv. Marije Kraljice Mira u Sisku

Vitraje je izradila tvrtka Bokart prema predlošku umjetnika Marka Rupnika

Vitraje je izradila tvrtka Bokart prema predlošku umjetnika Marka Rupnika

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na blagdan Kraljice svete Krunice, u srijedu 7. listopada, svečano misno slavlje u crkvi Sv. Marije Kraljice Mira u Sisku tijekom kojeg je i blagoslovio novopostavljene vitraje. U koncelebraciji bili su domaći župnik vlč. Ivan Grbešić, župnik iz Ivanić-Grada vlč. Branko Koretić, župnik iz Komareva vlč. Mirko Režek i p. Mariano Passerini iz kutinske Družbe Sinova Bezgrešne.

Vitraje je izradila tvrtka Bokart prema predlošku umjetnika Marka Rupnika, autora i oltarnog mozaika, a prikazuju otajstva Gospine krunice.

Na početku homilije biskup je rekao kako slike na vitrajima upotpunjuju poruku oltarnog mozaika. „Marija je Majka našeg Spasitelja, ali ne samo fizička nego i po svojoj vjeri: primus mente quam ventre concepit – prije je začela duhom nego utrobom. Tako je ona svima nama uzor i poziv na suradnju s Bogom“.

Osvrnuvši se na prvo čitanje iz Djela apostolskih gdje se nabrajaju apostoli koji su ostali nakon Isusova uzašašća k Ocu zajedno čekajući ispunjenje njegova obećanja, da će im od Oca poslati Silu odozgor, biskup je rekao kako je i naš dolazak u ovu crkvu Kraljice mira, naše pouzdanje i jednodušnost s Marijom, u molitvi, i to za Duha Svetoga.

„Duhom Svetim je ona već bila ispunjena pri začeću Isusovom, ali ona ga je i sada s apostolima čekala i s njima za nj molila. To znači da Duh Sveti ne dolazi samo jednom, nego da neprestano treba biti otvoren njegovu dolasku i suradnji s njim. Kako je lijepo kad imamo uza se Mariju, koja je već sva Duhom Svetim bila nošena i koja i nama može posredovati iskustvo Duha Svetoga“.

Govoreći o pročitanom Evanđelju biskup je podsjetio kako ono donosi Lukin opis Isusova začeća.

„Anđeoski pozdrav koji je donio Mariji vijest da ju je Bog izabrao da postane Majka Sina Božjega. U prvom planu nije sama pripovijest nego su bremeniti izrazi koji to opisuju… Sebe Marija naziva i shvaća kao službenicu Gospodnju. To zapravo znači da ona želi biti u svemu u službi Bogu te izvršiti sve on od nje traži. Službenica ne znači službena nego sluškinja, ona koja služi. Marija tako i svima nama pokazuje put prave poslušnosti: slušati Boga i služiti mu, prihvaćati njegovu riječ i dopustiti mu da nas upotrijebi kao svoje instrumente da ostvari svoje namisli. I današnji je blagdan Marije, Kraljice krunice za sve nas poziv. Poziv je to na molitvu Mariji i s Marijom. Jer krunica je upravo to. I kada je na današnji dan 1571. kršćanska vojska porazila osmanlijsku, a papa Pio V. je pozvao sav kršćanski svijet na molitvu krunice, pobjedu je pripisao Marijinoj pomoći. Marija nam dakle pomaže u našim nevoljama, ona na naše molitve rado priskače u pomoć, da ona, koja je preobilno ispunjena Božjom milošću, i nama udijeli tu Božju ljubav te njome ispunjeni možemo se othrvati napastima i svakom zlu. Ta je Božja milost upravo Duh Sveti koji boravi u našim srcima, a koji po zagovoru BD Marije može još više ispuniti naše misli, naše osjećaje, naša djela i naše riječi. Moleći se Mariji molimo za Duha Svetoga“.

Biskup je poručio i kako bi volio bih da upravo ovaj dan, ovaj blagdan Marije Kraljice krunice, bude glavni blagdan ove crkve koja ima naslov Marije Kraljice mira.

„Jer je mir u našoj Domovini prije 25 godina došao upravo po molitvi krunice, koju je molio sav naš napaćeni narod koji je trpio srpsku agresiju i samo se čudom Božjim uspio obraniti i izvojevati slobodu. Naši su branitelji nosili krunicu, i to je jedinstveno u povijesti ratovanja da su vojnici na odorama ili oko vrata imali krunicu. Marija nas je obranila, ona nam je pomogla, ona je svojim zagovorom kod Boga isprosila Božju naklonost, Božju milost, Duha Svetoga, da ispuni naša srca snagom i hrabrošću, da naše misli učini mislima mira, da naša djela budu djela ljubavi i blagoslov za sav naš narod. Zato moramo biti zahvalni danas B.D. Mariji, Kraljici krunice po kojoj nam je došao mir: Kraljica krunice upravo se pokazala prema nama Kraljicom mira. Neka nas ne prestaje i dalje zagovarati i neka nam izmoli Duha Svetoga i u svim današnjim borbama za dobro, za ljubav i mir“, zaključio je biskup.

Na kraju sve okupljene i biskupa pozdravio je župnik Grbešić. On je zahvalio svima onima koji su pomogli da se postave ovi vitraji.

„Crkveni oci nas uče da su vitraji prozori u nebo, a sveci nam kažu da je Marija najkraći put do Isusa kojem smo danas imali naše godišnje klanjanje. Neka nam vitraji ne budu tek ures već poticaj da ulazimo u prizor svakog otajstva i žarko molimo zagovor Blažene Djevice Marije za obnovu naših obitelji te za nova duhovna zvanja“, poručio je na kraju. (SV)

 

_MG_7236

_MG_7232

_MG_7271

_MG_7226

_MG_7225


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.