Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Iz policijske bilježnice

Akcija “Manje oružja – manje tragedija”

Učinite svoj dom sigurnijim – predajte oružje bez kazne

Učinite svoj dom sigurnijim - predajte oružje bez kazne

Policija poziva građane da dragovoljno predaju zabranjeno oružje ili dozvoljeno oružje za koje nemaju dozvolu te da na taj način učine svoj dom sigurnijim.

Policijska uprava sisačko-moslavačka podsjeća građane da akcija ”Manje oružja – manje tragedija”, koju Ministarstvo unutarnjih poslova provodi u suradnji s programom Ujedinjenih naroda za razvoj, još uvijek traje, te da građani i dalje mogu predati zabranjeno oružje ili oružje koje posjeduju bez dozvole.

U slučaju posjedovanja ilegalnog oružja ili pronalaska oružja, građani trebaju obavijestiti policiju na broj 192 kako bi oružje izuzeo policijski službenik protueksplozijske službe. Važno je napomenuti da građani nikako ne smiju donositi oružje u policijsku postaju niti ga dirati do dolaska policijskih službenika.

 

IMG_20201015_133353

 

Načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke, Luka Pešut

 

 

Protiv građana, koji dragovoljno prijave zabranjeno ili dozvoljeno oružje nadležnom tijelu, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak, a policija pogotovo apelira na građane da predaju oružje koje je zakonom zabranjeno, kao što su automatsko oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegove dijelove, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i slično.

Kampanja je proglašena najuspješnijom kampanjom ove vrste u povijesti Ujedinjenih naroda, a od 1. rujna 2007. do 30. rujna 2020. godine prikupljeno je:

  • 343.492 komada vatrenog oružja (od toga 5.227 komada automatskog oružja)
  • 5.501.464 komada raznog streljiva
  • 5.382 kilograma eksploziva.

Slijedom kampanje „Manje oružja, manje tragedija“, na području Policijske uprave sisačko-moslavačke od 1. siječnja do 31. rujna 2020. godine građani su dragovoljno predali niže navedene količine oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava:

Vatreno oružje

Kategorija “A“
– Automatsko – 8 kom
– Rasprskavajuće – 106 kom

Kategorija “B“
– Dugo i kratko vatreno oružje – 18 kom

Kategorije “C“ i “D“ – 4 kom

Streljivo – 6.187 kom

Eksplozivi – 6,17 kilogram


 

 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.