Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

U Petrinji održan 2. Mladifest Hrvatska

Pod geslom „Tko je žedan, neka dođe!“

Pod geslom „Tko je žedan, neka dođe!“

U organizaciji Ureda za pastoral mladih Sisačke biskupije i zajednice Marijine legije u Petrinji se proteklog vikenda, od 11. do 13. rujna održao 2. Mladifest Hrvatska pod geslom „Tko je žedan, neka dođe!“. U ponešto izmijenjenom obliku ovaj trodnevni molitveni susret mladih bio je prožet katehezama, svjedočanstvima kršćanskog života, molitvom, ispovijedi, euharistijom, klanjanjem, pjesmom i plesom te koncertom duhovne glazbe, a svi koji su koji zbog ograničenog broja sudionika nisu mogli sudjelovati program su mogli pratiti putem Facebook stranice i Youtube kanala Mladifesta.

Prvog dana, u petak, svjedočili su mladi Sisačke biskupije, te Ivana Foretić, majka petero djece i aktivistica udruge Vigilare, a katehezu je održao fra Stjepan Brčina dok je misno slavlje vodio povjerenik za pastoral mladih Sisačke biskupije vlč. Ivan Grbešić. Drugoga dana svjedočili su predstavnici Katoličke malonogometne lige Sisačke biskupije „Fra Bonifacije Ivan Pavletić“ te Hrvoje Brčić suradnik Kursilja i Salezijanske mladeži. Potom je svjedočila i Željka Markić iz Udruge „U ime obitelji“, a katehezu, sv. misu i klanjanje vodio je p. Ike Mandurić. U večernjim satima u gradskom paviljonu održan je i koncert Alana Hržice i Vanesse Mioč. Zadnjeg dana članovi Marijine legije izveli su igrokaz o susretu Isusa i žene Samarijanke, a svjedočili su Petrinjac Sanjin Jurić o tome kako je izabrao redovništvo kao svoj životni poziv, te obitelji Glavaš o radosti i ljepoti bračnog života.

Ovogodišnji Mladifest zaključio je biskup Košić. U održanoj katehezi biskup se osvrnuo na ovogodišnje geslo podsjetivši kako su to riječi iz knjige Otkrivenja svetog Ivana apostola.

„Čitava rečenica na završetku knjige Otkrivenja, među kojima su poticajne riječi, poziv na budnost i obraćenje, glasi: ‘Tko je žedan neka dođe; tko hoće, neka zahvati vode života zabadava’. Mogli bismo reći kako sveti Ivan apostol ovim riječima poziva sve koji budu čitali te njegove poruke na pristup Isusu. Prije svega tu je riječ ‘žedan’… Tko je žedan? I zašto baš žedni trebaju Isusu doći? Pa zato jer imaju potrebu, jer ih nešto privlači. Evo, Apostol ih sokoli, bodri, poziva, da bez straha dođu. I što će naći? Naći će ‘vodu životu’. Dakako to je slika. Najgore je, znate, kad bi postojala potreba, a ne bi je ništa moglo zadovoljiti. Zamislite kad bi neki putnik prelazio preko pustinje i sav izmoren i žedan došao konačno u neko selo te upitao stanovnike: ‘Vode, vode! Dajte mi vode da pijem’, a da mu oni odgovore: ‘ne znamo što je to, to kod nas ne postoji’. To je ipak nemoguće jer je Bog tako stvorio čovjeka i sva stvorenja da nam za naše potrebe osigura i predmet naših čežnji: ako smo gladni, postoji jelo koje će nas nasititi, ako smo žedni postoji piće koje će nas napojiti… Mogli bismo dalje nabrajati: ako smo bolesni, postoje liječnici koji će nas ozdraviti; ako smo tužni i sami, postoje prijatelji koji će nas utješiti… Ako tražimo smisao života, postoji Isus koji će nam ga pokazati i darovati“, poručio je između ostalog biskup mladima.

Nakon molitve krunice biskup je predvodio i svečano misno slavlje kao vrhunac ovogodišnjeg Mladifesta. U koncelebraciji bili su župnik iz Volodera vlč. Marijan Štingl i župnik iz Sunje vlč. Ivan Faletar, a više svećenika je tijekom mise ispovijedalo.

U homiliji osvrnuvši se na pročitanu Božju Riječ biskup je ustvrdio kako ona poziva na praštanje.

„Čuli smo u prvom čitanju iz knjige Sirahove kako je važno da ne gajimo mržnju ni srdžbu jer su one gnjusne pred Bogom. Kako će, kaže starozavjetni mudrac Sirah, dobit čovjek oproštenje ako on ne oprašta nepravde onomu koji mu je počinio, dakle svom bližnjemu? To su značajne riječi koje se povezuje i s Evanđeljem gdje Petar apostol pita Isusa koliko puta da oprosti svomu bratu, do sedam puta? Isus kaže: ‘ne kažem ti do sedam već do 70 puta 7’. Dakle bez mjere,  nemoj brojiti, opraštaj i budi oprosnik. Isus, kada nam govori u prispodobi, kaže kako je velik dužnik gospodaru došao i zamolio ga da mu oprosti dug od 10 000 talenata i ovaj mu oprostio zato što ga je zamolio. Kada je izašao od njega pronašao je svog druga koji je njemu dugovao 100 denara  i nije se htio odreći toga makar ga je molio istim riječima kao ovaj gospodara te ga je bacio ga u tamnicu. Isus kaže da treba opraštati taj dug i tu nepravdu koji ima netko prema nama kada nas taj zamoli i kada želi se ispričati i reći žao mi je ne mogu to sada vratiti. Onda nas on poučava kao što nas je poučio da molimo u Očenašu te je baš taj zaziv naglasio: ‘Otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim’ i kaže ‘ako vi ne otpustite vašim dužnicima, ni vama vaše otac nebeski neće otpustiti’. Važno je da se znamo prema drugima ponašati bez mržnje osvete i srdžbe i na to nas poziva Gospodin koji je sam pokazao najveće milosrđe nama ljudima“, poručio je biskup pozvavši sve na klanjanje križu, Kristu koji je umro za nas, jer to nije bilo moguće ove godine na Veliki petak, pa je Kongregacija za bogoštovlje odlučila da će to biti upravo uz blagdan Uzvišenja sv. Križa.

Nakon mise u ime organizatora svima koji su se ugradili u ovogodišnji Mladifest zahvalio je vjeroučitelj Vlado Sučec, a na kraju pozvao sljedeće godine sve na 3. Mladifest Hrvatska. (SV)

 

_MG_6260

_MG_6243

_MG_6235

_MG_6227

_MG_6279

_MG_6264


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.