Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Biskup Košić blagoslovio reljef i kapelu sv. Vinka Paulskog u Sisku

Novopostavljeni reljef rad je akad. slikara Ivana Novaka

Novopostavljeni reljef rad je akad. slikara Ivana Novaka

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u petak 25. studenoga, svečano misno slavlje u kapeli sv. Vinka Paulskog Opće bolnice “Dr. Ivo Pedišić” u Sisku tijekom kojeg je i blagoslovio ovu obnovljenu kapelu i novopostavljeni reljef rad akad. slikara Ivana Novaka koji prikazuje Mariju pod križem kako u naručju drži Krista. U koncelebraciji bio je povjerenik za pastoral bolesnih i starijih preč. Saša Jozić, a blagoslovu su nazočili i župan sisačko-moslavački Ivo Žinić sa zamjenikom Romanom Rosavcem te ravnatelj bolnice dr. Tomislav Dujmenović.

Na početku sve okupljene pozdravio je dr. Dujmenović koji je istaknuo da je ova kapela mjesto svakodnevne molitve i utjehe bolesnika i osoblja te kako će nakon ove obnove ona postati još ugodnija za boravak. Ravnatelj Dujmenović je i zahvalio biskupu na vrijednoj donaciji respiratora koji je stigao u bolnicu u jeku pandemije, a poboljšava kvalitetu liječenja najugroženijih pacijenata.

U homiliji osvrnuvši se na Psalam 144 biskup je rekao kako nam Psalmista poručuje da je Gospodin naša hridina, tvrđava, izbavitelj i štit za kojim se sklanjamo.

„To je ono prvotno shvaćanje biblijske riječi amen odnosno vjerujem. Tako da vjera nije, kao što mi shvaćamo u našim zapadnim civilizacijama, tek misao, već je to uistinu prebivanje na čvrstoj stijeni i pronađena sigurnost našeg života. Na što se oslanja ta sigurnost? Je li to Bog, jesu li to neki prolazni događaji i ljudi? Psalmista govori da je Bog njegova hridina, a tako bi trebao biti i naša. U Evanđelju čuli smo o tome što apostoli kažu tko je Isus Krist. Premda su ljudi svašta pričali i pričaju ,ipak je najvažnije što mi Crkva, apostoli i njegovi nasljednici, njegovi učenici i prijatelji ispovijedamo o njemu: ti si Krist pomazanik Božji, Mesija, Spasitelj svijeta koga je Otac poslao nama. U istom odlomku čujemo i kako Isus govori apostolima kako Sin čovječji treba mnogo da pretrpi, da bude odbačen i ubijen, ali i da će treći dan uskrsnuti. To je nagovještaj križa i muke koja je prikazana i na ovom reljefu iza mene. Zanimljivo, Isus ima otvorene oči, a Marija zatvorene. Tako, premda je umro on je ovdje prikazan u nadi uskrsnuća i kao pobjednik na križu, a Mariju tu vidimo kao sućutnu majku zagledanu u tu njegovu bol i smrt. To je Marija koja je žalosna zbog njegove smrti, ali je i puna ljubavi zagrlivši ga svojim rukama te kao da želi reći: ja sam s tobom i ti si moj Gospodin, onaj koji je pobijedio smrt i otvorio život vječni“, ustvrdio je biskup.

Biskup je poručio i kako se iskreno raduje zbog obnove ove kapele u koju će dolaziti moliti prije svega bolesnici kojima je potrebna utjeha te kako će je moći pronaći upravo u Isusovoj Majci koja je imala sućuti i koja je gledala trpljenje svog Sina.

„On je taj koji je umro ali i uskrsnuo, pobijedio i smrt i svaku bol te koji po njezinim rukama i nas ozdravlja i daje nam snagu da trpimo vjerujući u uskrsnuće“, rekao je biskup te poručio kako je uvijek uz tjelesno jednako bitno i duhovno zdravlje.

Nakon popričesne molitve okupljenima se obratio i autor reljefa Novak zahvalivši na povjerenju svima koji su omogućili njegovo postavljanje u ovoj kapeli. Novak je rekao kako je za njega ovo bio velik izazov i duhovni put od sedam mjeseci. Nastojao je prikazati svoju verziju Piete na jedan univerzalni način tako da svatko tko se nađe u ovom prostoru u molitvi za svoje bližnje ili za sebe vidi i osjeti tu emociju dobrote i sigurnosti te da nije sam.

„Upravo prikazana Marija i Isus tu su da mu olakšaju put na ovom svijetu da bi na kraju ugledao to svjetlo, nadu i utjehu kojoj svi težimo“, rekao je. (SV)


_MG_6644

_MG_6625

_MG_6648

_MG_6651-2

_MG_6662

_MG_6672


Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.