Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Svečano otvaranje ceste u Kostrićima

Obnovljena cesta u dužini od 2,5 km

Obnovljena cesta u dužini od 2,5 km

Paljenjem svijeća  na Spomen obilježju Golubica odana je počast hrvatskim braniteljima i civilima Domovinskog rata iz Kostrića.

Tim činom točno u podne započeo je program kojemu je slijedilo svečano otvaranje ceste u selu Kostrići u općini Majur. Riječ je o otvaranju obnovljene ceste u Kostrićima koja je po prvi put od postojanja sela cesta asfaltirana te je na taj način olakšan pristup selu.

Selo Kostrići prozvano je najtužnijim selom u Hrvatskoj. Razlog tome je događaj koji se dogodio 19. studenog 1991. godine. Naime, na taj dan ubijeni su svi stanovnici sela, a potom je cijelo selo zapaljeno. Detalje tog nemilog događaja detaljno je opisao Jakša Raguž u knjizi Kostrići-najtužnije selo u Hrvatskoj.

Nakon paljenja svijeća slijedio je prigodni govor visokih uzvanika te domaćina. Uvodno se svim prisutnima obratila Klementina Karanović, općinska načelnica koja je istaknula da je današnji razlog odlaska u Kostriće slavlje i veselje za mještane, ali da se nikad neće zaboraviti što se dogodilo 19. studenog 1991. godine.

 

 

Načelnica se se zahvalila svima koji su sudjelovali u obnovi ceste u Kostrićima te istaknula da su Kostrići danas povezni sa Majurom. Želja majurčanaca je da se u budućnosti Kostrići cestom povežu sa Kostajničkim selištem, Mračajom i Hrvatskom Kostajnicom.

Obnova ceste financirana je iz više izvora, potpisom partnerstva između Županijske uprave za ceste, Ministarstva hrvatskih branitelja, Sisačko-moslavačke županije i Općine Majur. Ukupna vrijednost obnove ceste je 1.700.000,00 kuna. Osim asfaltiranja ceste raditi će se bankine, vertikalna i horizontalna signalizacija te će se produbiti odvodi i jarci.

O partnerskom projektu koji je rezultirao obnovom 2,5 km ceste u Kostrićima, ravnatelj ŽUC-a Stipo Šapina

 

 

Župan Sisačko-moslavačke županije prisjetio se događaja od 19.studenog 1991.godine

 

 

Ivo Žinić iskoristio je priliku da se zahvali svima partnerima projekta na obnovi ceste u Kostrićima te istaknuo

 

 

U nadi da će obnova ceste u Kostićima potaknuti mlade ljude da se dosele, Ivo Žinić prisjetio se i onih koji nisu više s nama

 

 

Mir i sloboda krvlju su plaćene, tim riječima Marijana Petir, saborska zastupnica započela je svoje obraćanje

 

 

Ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade RH, Tomo Medved napomenuo je da iskazuje poštovanje prema žrtvama

 

 

Nakon izgrađnje spomen obilježja, kapelice i ceste stvoreni su preduvjeti za naseljavanje u Kostriće, istaknuo je Tomo Medved

 

 

Čast posvete ceste pripala je pateru Stjepanu Jambrošiću, a zatim je slijedilo svečano rezanje vrpce.

 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.