Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Iz policijske bilježnice

Sisak: Predstavili se kao medicinsko osoblje i ukrali novac

Budite sumnjičavi ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom

U četvrtak 13. kolovoza u Ulici Andrije Hebranga u Sisku, nakon što je 84-godišnjak u stan pustio nepoznate osobe koje su se lažno predstavile kao medicinsko osoblje, one su iskoristile njegovu nepažnju i ukrale mu novac.

 

Upozorenje i savjeti građanima 

 

Obzirom na sve učestalije slučajeve iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba, posebice u privatnim stanovima i obiteljskim kućama, prilikom kojih počinitelji iskorištavaju njihovo povjerenje ili pak iskorištavajući njihovu nepažnju kradu novac ili vrijedne predmete, policija upozorava građane na modalitete prijevara i krađa.

Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se lažno predstavljaju kao policijski službenici, eminentni stručnjaci (u medicini, alternativnoj medicini, pravu, ekonomiji i slično), ovlašteni akviziteri, pripadnici inspekcijskih službi, dostavljači, inkasatori, porezni inspektori, trgovci ili vlasnici nekretnina ili pokretnina, pripadnici vjerske zajednice i slično.

Također su zabilježeni i slučajevi kada se počinitelji lažno predstavljaju kao nepokretni, slijepi, gluhonijemi ili kao žrtve stradavanja u požarima, poplavama, potresima i slično.

Isto tako prevaranti ponekad nude na prodaju predmete pri čemu varaju građane glede marke i kvalitete proizvoda, a česti su i slučajevi prodaje ”bižuterije” pod zlato – radi se o predmetu koji su počinitelj i žrtva navodno slučajno zajedno pronašli i slično.

Kako bi se zaštitili od ovakve vrste prijevara, savjetujemo sljedeće:

– kod nenajavljenih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi

– za djelatnike raznih tvrtki, tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice

vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz ”špijunku” ili korištenjem sigurnosnog lanca

ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti

– budite sumnjičavi ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede

dojavite službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.