Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

“Mogu ja” – kreativna radionica

Kako se izrađuju predmeti od zukve, sitine, sitaka, sita, cedilje…

Kako se izrađuju predmeti od zukve, sitine, sitaka, sita, cedilje…

I u Kulturnom centru Travno u Zagrebu zainteresirani će, zahvaljujući prof. Slavici Moslavac, etnologinji Muzeja Moslavine u Kutini  sudjelovati u kreativnoj radionici, kojih je bezbroj organizirano na području grada Kutine, naše županije,a li i puno šire. U nastavku teksta autorica niza izložbi i voditeljica radionice prof. Slavica Moslavac, pojašnjava kako se izrađuju predmeti od  zukve, sitine, sitaka, sita, cedilje…

“Zukva, sitina, sitak, sit, cedilja je močvarna biljka, zukva, cedilja, sit(a), sitak, sitina, (lat. Heleocharis palustris), je višegodišnja zeljasta biljka srodna travama, sa dugim rizomom, visoka do 60 cm. Stabljike su zelene, na vrhu nose cvijetove skupljene u klasice, do 2 cm. Odgovaraju joj vlažna mjesta. Pogodna je za sadnju pored vodenih površina (močvara, potoka, kanala..). Zbog čestih košnji trave i prekopavanja livada i močvara, teško ju danas  nalazimo zdravu i visoku.

 

8.

U vrijeme velikih Hrvatskih zadruga, kada su na ispaše, na velike zajedničke livade, tj. na gmanja ili gemajde odlazili momci i djevojke čuvati blago (stoku), zabavali su se izradom predmeta od te močvarne trave. Najčešće su to bili stolci, stolice, košarice i kape.

Njihov vijek trajanja je bio dok su osobe bile na paši, a danas služe za scenske prikaze pojedinih običaja.” (Slavica Moslavac,prof.)

 

5.4.3.2.9.

 

Organizator: KUC Travno, Zagreb

Mjesto: KUC Travno, Zagreb

Vrijeme: 1.9. 2020. od 10 – 12 sati

Tema: Kreativna radionica „Mogu ja“ izrada predmeta od zukve, sitine, sitaka, sita, cedilje…

Voditeljica: Slavica Moslavac

 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.