Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

PROMO

Kako očuvati zdravlje vida – preporuke Optičkog studija Monokl

Optički studio Monokl donosi osam praktičnih savjeta kako očuvati zdravlje vida

Optički studio Monokl donosi osam praktičnih savjeta kako očuvati zdravlje vida

Nekada zaboravljamo koliko smo ovisni o našem vidu. Zatvorite oči na nekoliko minuta i probajte nastaviti raditi što ste naumili… Jako se teško snaći zatvorenih očiju i to je najbolja potvrda zašto je zdravlje vida iznimno važno.

Zadržavanje zdravlja vida uključuje i zaštitu očiju. Iako su problemi vida često povezani sa stanjima koji se javljaju u određenoj dobi, ne znači da možemo zanemarivati naš vid u mladosti. Upravo suprotno. Očne vjeđe, trepavice štite vanjske dijelove oka dok rožnica štiti zjenicu i šarenicu oka, a ono što mi možemo napraviti su dodatni koraci za zdravlje očiju.

 

8 praktičnih savjeta kako očuvati zdravlje vida

 

Obratite pažnju na promjene vida

Znakovi i simptomi na koje treba obratiti pažnju su zamagljen vid ili dvoslike jednog ili oba oka, iznenadni ili postupni gubitak centralnog vida, sužavanje vidnog polja gledanja, tamne, crvene ili prozirne točke u vidnog polju, preosjetljivost na svjetlo, otežano gledanje u lošijim uvjetima osvjetljenja, bljeskovi ispred očiju, plutajuće čestice ili bolovi u očima. Ukoliko osjetite ili vidite bilo koji od ovih simptoma, kontaktirajte oftalmologa, optometristu ili optičara odmah.

 

Obiteljska anamneza

Budite svjesni  obiteljskog zdravstvenog stanja i povijesti bolesti. Znate li ikoga u obitelji koji pati od dijabetesa ili imate nekoga tko boluje od starosne makularne degeneracije, glaukoma ili visokog krvnog tlaka? Važno je znati ima li u obitelji takvih slučajeva jer predstavljaju rizik.

 

Koristite zaštitne naočale

Koristite zaštitne naočale kada postoji opasnost ozljede oka kod radova u kući ili vrtu te kod korištenja alata za rezanja ili varenje. Ponekad je i kod nekih sportskih aktivnosti na otvorenom poželjno nositi zaštitne naočale.

 

Zaštita od UV zraka

Sunčane i dioptrijske naočale koje blokiraju 100% štetnog  UV zračenja važne su kod aktivnosti na otvorenom, čak i za oblačnih dana. Preporučujemo odabir naočalnih leća s HOYA UV Control anti-refleksnim slojem za  100% zaštitu od UV zračenja.

 

Emisija plavog svjetla

Digitalni ekrani i umjetna rasvjeta generiraju plavo svjetlo koje se implicira kao štetno. Uzimajte redovite pauze kod rada na računalu ili osigurajte dioptrijske naočale s  HOYA BlueControl anti-refleksnim slojem koji značajno smanjuje količinu plavog svjetla koje ulazi u oko i time odmara oči i pojačava kontrast.

 

Jedite zdravo

Vaša je prehrana važna. Antioksidansi smanjuju rizik od katarakte. Riba bogata Omega 3 masnim kiselinama smanjuje rizik od razvoja makularne degeneracije. Redovito pijte vodu koja je bitna i za suzni film. Ukoliko imate problema sa suhoćom očiju, razmotrite korištenje umjetnih suza koje možete pronaći u optikama i ljekarnama.

 

Izbjegavajte pušenje

Pušenje je povezano s rizikom na razvoj dobno povezanih očnih bolesti kao što su katarakta i makularna degeneracija.

 

Redovito vježbajte

Što je važno za vaše opće zdravstveno stanje je naravno važno i za vid.

 

Neki od ovih savjeta se možda čine logičnim i predvidljivim, no često ih zaboravljamo. Iako neki nisu bili potpuno poznati s efektima emisije plavog svjetla na vid, nadamo se da će poduzeti mjere za zaštitu očiju. Uzmite u obzir ove preporuke i pretvorite ih u rutinu. Doslovno ćete vidjeti zašto su preporuke važne.

Ukoliko niste obavili pregled vida unazad dvije godine, preporučujemo da rezervirate termin što prije. Optičari Optičkog studija Monokl u Sisku, ulica Ivana Kukuljevića Sakcinskog 9A stoje na raspolaganju za savjet i preporuku naočalnih leća. Možete ih kontaktirati na 044/633-672.

Više na www.monokl.hr

 

Monokl-Sisak

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.