Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

“Velik broj glasova je obveza i odgovornost da radim još više i još kvalitetnije u cilju boljitka čitavog društva!”

Razgovarali smo s Ivanom Celjakom

Razgovarali smo s Ivanom Celjakom, magistrom prava, saborskim zastupnikom iz Siska koji je izravno ušao u Hrvatski sabor s kandidacijske liste HDZ-a osvojivši velik broj preferencijalnih glasova.

 

Quirinus: Osim što ste bili kandidat na listi Hrvatske demokratske zajednice na visokom 5. mjestu, bili ste i zamjenik voditelja Izbornog stožera za VI. izbornu jedinicu. Kako je protekla kampanja?

Dobio sam povjerenje vodstva Hrvatske demokratske zajednice da budem zamjenik voditelja Izbornog stožera za VI. izbornu jedinicu. S obzirom na okolnosti uzrokovane koranavirusom, odlučili smo voditi kampanju na drukčiji način. Nismo organizirali velike skupove koji su uobičajeni za političke kapanje, izlaganje programa i motivaciju građana da podrže kvalitetno predstavljen program.

Obilazili smo gradove i općine u našoj izbornoj jedinici, razgovarali s ljudima, slušali njihove probleme, zajednički pronalazili najbolji način rješavanja tih problema, podsjetili na uspjehe Vlade RH pod vodstvom Andreja Plenkovića i predstavljali naš program. Kampanja je bila vrlo uspješna o čemu svjedoči i rezultat. Građani su prepoznali kvalitetan rad i rezultate Vlade RH pod vodstvom Andreja Plenkovića, prepoznali su kvalitetu kandidata s naše kandidacijske liste pod vodstvom dr. sc. Davora Božinovića kao nositelja liste, i naravno naš program koji je jamac sigurne Hrvatske.

 

82151644_139507344423870_248642920261771891_n

 

Quirinus: HDZ je ostvario odličan rezultat na području cijele Hrvatske. Kako komentirate veliku pobjedu u Sisku i oko 2600 glasova više od SDP-a kojeg vodi sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček?

Siščanke i Siščani su kao i većina građana Republike Hrvatske prepoznali modernu, europsku, uključivu, stabilnu politiku koju vodi Andrej Plenković. Građani su osvijestili da je prošla Vlada RH pod vodstvom Andreja Plenkovića uspješno riješila sve krize s kojima se susrela. Od Agrokora s početka mandata do krize s prvim valom koronavirusa. Prepoznali su politiku privlačenja sredstva koja su nam dostupna iz fondova EU, projekte realizirane u velikom postotku bespovratnim sredstvima. Takvu modernu, konstruktivnu politiku s kvalitetnim, ostvarivim prijedlozima vodimo i lokalno na području grada Siska. Makar je to otežano jer smo trenutno opozicija u gradu Sisku ali i to ćemo promijeniti za otprilike 10 mjeseci.

Građani su prepoznali takvu politiku, izabrali sigurnost i kandidate koji jamče sigurnu Hrvatsku za razliku od kandidata s kandidacijskih lista drugih stranaka koji su neargumentirano kritizirali i nisu nudili građanima nikakva rješenja.

 

Quirinus: Vi osobno ste dobili velik broj preferencijalnih glasova. Dobili ste najveći broj preferencijalnih glasova u Sisku između svih kandidata, ne samo s Vaše liste nego i svih drugih lista. Dobili ste više glasova birača u Sisku nego gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i bivši gradonačelnik Davorko Vidović zajedno?

Velik broj preferencijalnih glasova je veliko osobno zadovoljstvo jer su na taj način moje Siščanke i Siščani izrazili vlastitu volju da baš ja zastupam naše interese u Hrvatskom saboru. Ja sam samo jedan od građana kojeg su drugi građani izabrali da zastupam naše interese. Velik broj glasova je obveza i odgovornost da radim još više i još kvalitetnije u cilju boljitka čitavog društva. Oko tisuću glasova razlike u odnosu na gradonačelnicu govori mi da su Siščanke i Siščani prepoznali kvalitetnu, konstruktivnu politiku, mjerljive rezultate u odnosu na politiku koju vodi aktualna gradonačelnica a koju obilježava isključivost, nerazumijevanje potreba građana, nesigurnost a u jednom dijelu i diskriminacija.

Siščanke i Siščani zaslužuju biti uključeni u važne procese na području grada Siska, zaslužuju da se čuje njihov glas, potrebe, da se osiguraju jednake mogućnosti pod jednakim uvjetima za sve. Gradonačelnik je samo prvi među jednakima kojeg građani biraju da u njihovo ime upravlja gradom. Kao što je saborski zastupnik javni tribun koji, vodeći računa o svim građanima Republike Hrvatske i ravnomjernom razvoju Lijepe Naše, osobito vodi brigu o građanima koji su ga izabrali i području koje osobito zastupa.

 

75224865_1642095439290235_8108141716506362598_o

 

Quirinus: Hrvatski sabor je konstituiran, nova Vlada je potvrđena. Vidjeli smo da ste imenovani u važne Odbore u Hrvatskom saboru. Koje su Vaše obveze u Hrvatskom saboru?

U rekordnom roku je konstituiran Hrvatski sabor, potvrđena nova Vlada Republike Hrvatske i izabrana sva radna tijela Hrvatskog sabora. Izabran sam u četiri radna tijela Hrvatskog sabora, u Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Odbor za zakonodavstvo, Odbor za pravosuđe i Mandatno imunitetno povjerenstvo. To su važna tijela u kojima se raspravlja o prijedlozima i poticajima za donošenje zakona i drugih akata te o drugim pitanjima iz djelokruga Sabora. Primjerice, Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav prati i razmatra provedbu Ustava Republike Hrvatske, razmatra načelna pitanje u vezi s usuglašavanjem zakonodavstva s Ustavom, provodi postupak kandidiranja sudaca Ustavnog suda Republike Hrvatske i podnosi prijedlog za izbor Saboru, predlaže donošenje i promjene Poslovnika Hrvatskog sabora.

Odbor za zakonodavstvo razmatra prijedloge zakona i drugih akata koje donosi Sabor glede njihove usklađenosti s Ustavom Republike Hrvatske i pravnim sustavom, pravom Europske unije te glede njihove pravne obrade. Odbor za pravosuđe u postupku donošenja zakona i drugih propisa ima određena prava i dužnosti koje se odnose na osnivanje, ustrojstvo, djelokrug i način rada sudova, državnog odvjetništva, prekršajnih sudova, zatimna ustrojstvo, djelokrug i način rada Državnoga sudbenog vijeća, zatim davanje prethodnog mišljenja u postupku izbora i razrješenja predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske, davanje prethodnog mišljenja o imenovanju i razrješenju Glavnoga državnog odvjetnika Republike Hrvatske, te Odbor obavlja druge poslove predviđene Poslovnikom Hrvatskog sabora a koji se odnose se na pitanja iz područja pravosuđa. Mandatno-imunitetno povjerenstvo predlaže Saboru odluku o prestanku, zatim o mirovanju mandata zastupniku, o početku obnašanja zastupničke dužnosti zamjenika zastupnika, predlaže Saboru donošenje odluke o imunitetu zastupnika i druge poslove vezane uz mandat i imunitet zastupnika. 

Osim navedenog, član sam i Radne skupine za pravosuđe i upravu unutar svog Kluba zastupnika tako da nas čeka velik posao i puno obveza. Posao i obveze zastupnika u Hrvatskom saboru nisu isključivo vezane za Sabornicu, sjednice i rasprave pred televizijskim kamerama. Svi materijali prije izlaganja predlagatelja razmatraju se i raspravljaju na radnim tijelima. Da bi mogli razmatrati, raspravljati, donositi mišljenja i predlagati bolja rješenja potrebno je dobro proučiti prijedlog zakona ili drugi materijal.

 

Celjak Sabor

 

Quirinus: Za koji dan slavimo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Središnja proslava je tradicionalno u Kninu. Idete li u Knin ove godine?

Knin je simbol oslobođenja Republike Hrvatske u briljantno isplaniranoj, vrhunski izvedenoj, zakonitoj, politički opravdanoj i moralo ispravnoj vojno-redarstvenoj operaciji Oluja kojom su hrvatski branitelji, najveći junaci u hrvatskoj povijesti, osigurali hrvatskom narodu mir, sigurnost i slobodu. Međutim, velik dio područja Sisačko-moslavačke županije je također oslobođen u Oluji. Hrvatska Dubica je prva oslobođena općina u Republici Hrvatskoj za vrijeme Oluje, u Gornjem Viduševcu je potpisan dokument o predaji 21. korpusa neprijateljske vojske, Dvor je zadnja oslobođena općina u Republici Hrvatskoj. Ove godine ću najslavnije dane hrvastke moderne povijesti provesti s hrvatskim braniteljima u Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji.

 

Quirinus:  Za kraj, kako ćete iskoristiti ovu stanku od zasjedanja Sabora?

Nažalost, u proteklom razdoblju nisam imao dovoljno vremena za druženje pa ću naredno slobodno vrijeme provoditi u društvu obitelji i prijatelja, i pripremati se za obveze koje nas čekaju na jesen.

 

106547122_767840693958072_81375871450117134_n


 

 

 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.