Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Župa Osekovo proslavila blagdan svoje zaštitnice

Središnje misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić

Središnje misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić

Župa sv. Ane u Osekovu svečano je u nedjelju, 26. srpnja proslavila blagdan svoje nebeske zaštitnice. Središnje misno slavlje predvodio je sisački biskup Vlado Košić koji je tom prigodom podijelio i sakrament svete potvrde ovogodišnjim kandidatima ove župe. U koncelebraciji bili su domaći župnik vlč. Dražen Lauc te p. Mariano Passerini i p. Franco Baggia iz Družbe Sinova Bezgrješne u Kutini, a tijekom mise ispovijedao je župnik iz Popovače vlč. Ivan Petrović.

Na početku homilije biskup je okupljenima čestitao župni blagdan istaknuvši kako nas on potiče da razmišljamo o daru života i zahvalnosti koju trebamo dati našim roditeljima zbog njega.

„Sveta Ana i njezin suprug Joakim posebno se slave na istoku, ali i po čitavom svijetu, kao roditelji koji su u svom životu primili dijete blaženu Djevicu Mariju. Po predaji oni su je odgajali vrlo pobožno i često se slika sveta Ana, kao što je i na slici na vašem oltaru, kako malu Mariju uči čitati Sveto pismo i kako je poučava Riječi Božjoj. Upravo to je zadaća roditelja, da prenesu vjeru svojoj djeci, pa je tako i Ana mogla dati Mariji ono što je njoj bilo najsvetije, a to je vjera u Božju Riječ. Dakako da su posebni ti odnosi između roditelja i djece, a mogli bismo reći i da se vrlo malo razmišlja o vrijednosti baka i djedova. Isusov djed je bio Joakim, a Ana baka i vrlo je zanimljivo promatrati taj odnos kako bake i djedovi vole svoju unučad i koliko tu ima puno nježnosti i dobrote. To je odnos manje opterećen dužnostima jer roditelji su ti koji imaju dužnost odgajati djecu. Odnos je to prenošenja iskustava, tradicije i vjere koju su imali naši stari i od koje su oni živjeli, prebrodili krize i s kojom su bili učvršćeni u dobru. Nisu važni samo roditelji već i djedovi i bake, a posebno za našu Djevicu Mariju Spasiteljevu majku, jer su oni zajedno odgojili tu djevojčicu u dobroti, u poštivanju Božjeg zakona i strahu Božjem. Nitko ne zna kakav će kada imati zadatak u svom životu, ali kada su temelji dobro postavljeni onda Bog može računati s nama i u velikim zadaćama“, poručio je okupljenima biskup.

Govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi biskup je rekao kako ona govori o veličini izbora te što i kako treba izabrati u životu.

„To se i vama dragi krizmanici sada postavlja u vašem životu: koji je vaš životni smjer, koju školu upisati, kasnije jel ići na fakultet, osnivati obitelji i dom… I što je zapravo nama važno u svim tim izborima? Ma što god izaberete važno je da se Bogu povjerite. Čuli smo tako i u čitanju kako je umro kralj David, a njegov ga je mlađi sin Salomon naslijedio. Jednom ga u snu upita Bog: ‘Reci mi što želiš, učinit ću ti’? A on kaže: ‘Daj mi mudro i pronicavo srce da mogu tako velikom narodu, kojem si me postavio za kralja, biti dobar vođa. Onda mu Bog odgovara: ‘Nisi tražio ni zdravljen, ni dugi život, bogatstva, nego si tražio da ti srce bude mudro i razborito i dat ću ti tako mudro srce kakvo nitko nije imao prije i neće imati poslije’. Zato su kasnije i govori ljudi da je Salomon bio najmudriji kralj na svijetu te se njemu pripisuju mudrosne knjige Staroga zavjeta. Izabrati mudro srce čovjek može samo ako je nadahnut Duhom Svetim i zato mi danas molimo za vas krizmanike, da Duh Sveti preko sakramenta potvrde siđe na vas, uđe u vaše srce i da vas vodi u životu kao pravi vođa. Na vama je da ga slušate. A kako ćete ga čuti? U tišini srca i molitvi. Ono na što vi trebate biti spremni je stvarno razgovarati s Bogom u vašem srcu te dopustiti Duhu Svetom da vas ispuni žarom“, poručio je na kraju biskup.

Na kraju okupljene je pozdravio i župnik Lauc koji je zahvalio biskupu na dolasku te poručio krizmanicima da ostanu postojani na putu vjere. (SV)

 

_MG_3651

_MG_3657

_MG_3696

_MG_3681

_MG_3687

_MG_3674


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.