Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Svjetski dan darivatelja krvi – 14. lipnja 2020. godine

“Daruj krv i učini svijet zdravijim”.

"Daruj krv i učini svijet zdravijim".

14. lipnja 2020. godine Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i zemlje diljem svijeta obilježavaju Svjetski dan darivatelja krvi. Tema kampanje za ovogodišnji Svjetski dan darivatelja krvi je “Sigurna krv spašava živote” pod sloganom “Daruj krv i učini svijet zdravijim“.

Sigurna krv dobivena dobrovoljnim i besplatnim darivanjem stalna je potreba i od iznimnog je značaja kako u liječenju kroničnih bolesnika tako i u hitnim slučajevima svih vrsta (prirodne katastrofe, nesreće, oružani sukobi itd.)

Teškim kroničnim bolesnicima omogućuje duži život i višu kvalitetu života, ima vitalnu ulogu u složenim medicinskim i kirurškim zahvatima te je izrazito važna u liječenju rodilja i u neonatalnoj skrbi.


 

U svijetu pristup sigurnoj krvi i dalje je privilegija rijetkih. Većina zemalja s niskim i srednjim dohotkom bori se za dostupnost sigurne krvi jer su donacije nedostatne, a opreme za testiranje krvi malo. Globalno, 42% krvi prikupljeno je u zemljama s visokim dohotkom, u kojima živi samo 16% svjetskog stanovništva.

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se svake godine 14. lipnja. Uz zahvalnost darivateljima krvi, obilježavanje tog dana služi ujedno i za podizanje svijesti stanovništva o globalnoj potrebi za sigurnom krvlju ističući kako svi mogu dati svoj doprinos.

 

ddk

 

Kontinuirano dobrovoljno davanje krvi potrebno je u cijelom svijetu, kako bi se pojedincima i zajednicama osigurao pristup sigurnoj i provjerenoj krvi i krvnim pripravcima u normalnim i u hitnim situacijama. Kroz kampanju pozivamo što više ljudi širom svijeta da postanu spasioci redovitim dobrovoljnim davanjem krvi.

Ciljevi ovogodišnje kampanje su:

– slaviti i zahvaliti pojedincima koji daruju krv i potiču druge osobe da postanu darivatelji

– podizanje šire svijesti o hitnoj potrebi za većom dostupnosti sigurne krvi za upotrebu gdje god i kad god je to potrebno za spašavanje života

– istaknuti potrebu za univerzalnim pristupom sigurnoj transfuziji krvi i zagovarati njenu ulogu u pružanju učinkovite zdravstvene zaštite kao i postizanju opće zdravstvene pokrivenosti

– mobilizirati podršku na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini između vlada i razvojnih partnera kako bi održali, ojačali i uložili u nacionalne programe za prikupljanje dostatne i sigurne krvi.

Međunarodne organizacije, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju, Međunarodnu federaciju društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Međunarodnu federaciju organizacija davatelja krvi i Međunarodno društvo za transfuziju krvi, nastavljaju raditi u uskoj suradnji na pružanju smjernica i podrške svom članstvu u njihovim naporima.

Molimo vas da nam se pridružite kako bi dostupnost sigurnoj krvi postala stvarnost za sve!

Daruj krv, spasi život!


Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.