Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Slavo Striegl iz zbirke Tonković u petrinjskog galeriji

Od 19. lipnja do 17. srpnja

Od 19. lipnja do 17. srpnja

19.lipnja u 18 sati u petrinjskoj Galeriji ‘Krsto Hegedušić’ bit će otvorena izložba slika: Slavo Striegl (iz zbirke Tonković), autora Borisa Vrge.

Posebno mjesto u kolekciji Tonković pripada slikaru Slavoljubu (Slavi) Strieglu čiji radovi u kvantitativnom i kvalitativnom smislu čine njezinu relevantnu podcjelinu. Epitetiziran kao ‘dobar duh grada Siska’ i ‘sanjar s Kupe’, ‘velikan iz tišine’ i ‘sisački umjetnik 20. stoljeća’, Striegl je tijekom svoga 75 – godišnjeg djelovanja stvorio velik opus sastavljen od crteža, monotipija, akvarela, pastela, tempera na papiru, ulja na platnu i staklu, kolaža i grafika.

 

izlozba
Likovna djela Slave Striegla uvrštena u zbirku Tonković posljedica su smišljene sakupljačke strategije i svjesnog htijenja njezinih vlasnika da kontinuirano kolekcioniraju što veći broj radova upravo ovoga slikara zahvaljujući čemu je upravo on kvantitativno najzastupljeniji umjetnik u njihovoj zbirci.
Pokrivajući kronološki raspon od šezdeset godina, koliko dijeli ulje na platnu Košara s voćem, datirano 1938. i pastel Ženski akt s insektom iz 1998., Strieglova djela svojim opsegom i intenzitetom predstavljaju više nego kvalitetni segment njihove zbirke koji zorno zrcali cjelinu opusa ovog slikara.

IZVOR: Galerija ‘Krsto Hegedušić’

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.