Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

[VIDEO] Prevencija elektroničkog nasilja #NemojPostatiLovina

Kampanju provode PGP Hrvatska Kostajnica, PP Dvor i CZSS Hrvatska Kostajnica

Kampanju provode PGP Hrvatska Kostajnica, PP Dvor i CZSS Hrvatska Kostajnica

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana nestale djece, na inicijativu EUROPOL-a, u suradnji s Europskom policijskom stručnom mrežom za nestale osobe i AMBER alert Europe, ove godine inicirana je kampanja #NemojPostatiLovina, a kojoj se, uz 23 zemlje iz Europe, aktivno pridružila i policija Republike Hrvatske.

Kampanju provode PGP Hrvatska Kostajnica, PP Dvor i CZSS Hrvatska Kostajnica, a osnovni cilj kampanje je prevencija elektroničkog nasilja tj. zaštita djece protiv online groominga.

Kampanjom se nastoji educirati djecu i mlade, kao i njihove roditelje o potencijalnim opasnostima online (virtualnog) svijeta u kojem manipulativnim tehnikama, lažnim predstavljanjem i drugim načinima vrbovanja predatori seksualno zlostavljaju i iskorištavaju djecu.

Zato je cilj ove kampanje #NemojPostatiLovina, dati savjete djeci i mladima da dok sjede u fotelji vlastitog doma i putuju prostranstvima virtualnog svijeta ostanu sigurni, te upozoriti roditelje na opasnosti virtualnog svijeta.

U sklopu kampanje za djecu i roditelje pripremljeni su edukativni video sadržaji. Pogledajte ih na sljedećim poveznicama:

 

 

Prema službenim evidencijama MUP-a sa danom 21. svibnja 2020. godine u RH se vodi nestalim 361 dijete, odnosno maloljetna osoba. Od toga broja najčešći razlog nestanka je bijeg maloljetne osobe iz odgojne ustanove te udaljenje iz obiteljskog doma.

U cilju smanjenja i prijavljivanja nezakonitig internetskih sadržaja koji se odnose na iskorištavanja i zlostavljanja djece, hrvatska policija izradila je aplikaciju Red Button. Aplikacija je puštena u upotrebu 2013. godine, a do sada broji ukupno 2500 prijava.

Više o aplikaciji pogledajte na: www.mup.gov.hr


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.