Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Svjetski je dan kulturne raznolikosti

21. svibnja proglašen je Svjetskim danom kulturne raznolikosti 2002 .godine

21. svibnja proglašen je Svjetskim danom kulturne raznolikosti 2002 .godine

Godine 2001. glavna skupština UNESCO-a usvojila je Opću deklaraciju o kulturnoj raznolikosti čiji je cilj pomoći državama da u svojim sredinama, poštujući i promičući kulturnu raznolikost, stvore uvjete za dijalog kultura i civilizacija u uvjetima globalizacije. Svjetskim danom kulturne raznolikosti proglašen je 2002. godine.

Čl. 1. Opće deklaracije o kulturnoj raznolikosti kaže: “Kultura se pojavljuje u različitim oblicima u vremenu i prostoru. Ta je raznolikost utjelovljena u jedinstvenosti i mnogostrukosti identiteta grupa i društava od kojih se sastoji ljudska vrsta. Kao izvor razmjene, inovativnosti i kreativnosti, kulturna raznolikost je potrebna svakoj ljudskoj vrsti kao što je bioraznolikost potrebna prirodi. U tom smislu, ona je zajednička baština čovječanstva i trebala bi biti priznata i prepoznata na dobrobit sadašnjih generacija i onih koje tek dolaze.”

Kulturna raznolikost ključ je za sprječavanje unificiranog svijeta. Ona predstavlja polazište za suživot i angažiranje svih ljudi te je osnova za multikulturalni sivjet. Važan je čimbenik razvoja i pojedinca i kolektiva, a poštivanje kulturne raznolikosti ujedno je i poštivanje ljudskih prava.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.