Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

‘Glinena priča’ Silvija Radoševića u petrinjskoj galeriji

‘Muzeji za jednakost: različitost i uključivost’

'Muzeji za jednakost: različitost i uključivost'

Ove godine u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana muzeja petrinjska Galerija ‘Krsto Hegedušić’ postavit će izložbu Silvija Radoševića. Ovaj se dan obilježava 18. svibnja, ovogodišnja tema je ‘Muzeji za jednakost: različitost i uključivost’, a u petrinjskoj galeriji nova će se izložba moći pogledati od toga datuma u radnom vremenu ponedjeljkom, srijedom i petkom od 12 do 15 te utorkom i četvrtkom od 18 do 20 sati.

Silvio Radošević je mladi umjetnik čiji je medij izražavanja glina te je jedan od nekolicine preostalih majstora koji čuvaju ovu dugu tradiciju od propadanja. Nakon prometne nesreće u dvadeset i drugoj godini, Silvio je u modeliranju predmeta od gline našao novi put kroz život.

Lončarstvo u Petrinji je obrt sa starom i ponosnom tradicijom. U 19. stoljeću u Petrinji  je bilo čak 145 lončara, a taj broj je danas spao na tri. Lončari su izrađivali različite uporabne i ukrasne glinene predmete (vrčeve, stucke, lonce, sirnice, tanjure, peke, svijećnjake…); petrinjski lončari imali su svoj ceh i zastavu, a stanovnike Gajeve ulice i danas se nazivaju Toparima što prema njemačkoj riječi topf znači lonac.

Video o izložbi možete pogledati na Facebooku.

 

2020-05-12_161636

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.