Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Djeca se od ponedjeljka 25.05. vraćaju u vrtiće i škole, HZJZ objavio nove upute

Od ponedjeljka 25. svibnja 2020. stupaju na snagu nove upute za rad predškolskih ustanova i razrednu nastavu od 1. do 4. razreda te posebne razredne odjele i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi.
Rad u predškolskim ustanovama i školama u sadašnjim epidemiološkim uvjetima uz poštovanje ovih uputa smatra se jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće, te se omogućuje uključivanje sve djece u vrtiće i škole, stoji u uputama HZJZ-a.
Pravila kojih se treba pridržavati su brojna, a čini se kako će ih biti pravi izazov slijediti.

U uputama piše kako se ne preporučuje uzimanje izjava od roditelja radi uključivanja djeteta u ustanovu i da roditeljima treba omogućiti naknadno uključivanje djeteta u vrtić i školu.

Uz uobičajene mjere fizičke distance i održavanja higijene HZJZ je napisao upute o organizaciji rada i prostora te radu s djecom. Djeca ne trebaju nositi zaštitne maske, a roditelji su im dužni svaki dan mjeriti temperaturu prije odlaska u školu. Ako imaju znakove bolesti, djeca ne idu u školu ni vrtić.

“Djecu treba učiti i podsjećati da ne dodiruju usta, nos, oči i lice te da ne stavljaju ruke i predmete u usta; u skladu s njihovom razvojnom dobi. Djecu treba poticati da kada kašlju i kišu prekriju usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije trebaju baciti u koš za otpad s poklopcem te oprati ruke. Pri kašljanju i kihanju trebaju okrenuti lice od drugih osoba te izbjegavati dodirivanje lica, usta i očiju”, piše u uputama te se dodaje kako se treba izbjegavati dijeljenje pribora za jelo i piće, a u radu treba koristiti igračke i opremu koja se može lako oprati deterdžentom i vodom.

 

Ključni propisi i uvjeti prema kojima škole i vrtići trebaju organizirati rad jesu:

1. Treba se pridržavati fizičke udaljenosti od 1,5 m iz čega proizlazi da prosječnoj učionici može biti od 15 do 20 učenika iako veličina grupe nije ograničena.

2. Ako je više učenika u razrednom odjelu, ravnatelj organizira rad u većoj prostoriji ili dijeli razredni odjel u dvije grupe i pri tome se savjetuje s lokalnim stožerom civilne zaštite.

3. Roditelji ne potpisuju izjave i mogu slati djecu u školu bez obzira na svoj radni status.

4. Djeca mogu dolaziti u školu samostalno ili organiziranim prijevozom.

5. U razrednoj nastavi izvode se svi nastavni predmetni, ali TZK se i dalje izvodi samo na otvorenom prostoru.

6. Škole su otvorene za sve učenike razredne nastave od ponedjeljka 25. svibnja, ali moguće je da se učenici uključe u grupe i naknadno.

 

Cjelokupni tekst HZJZ-a možete pročitati na poveznici:

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Upute_vrtici_skole.pdf


 

 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.