Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

U Petrinji konferencija o Centru za zbrinjavanje nuklearnog otpada Čerkezovac

19 milijuna kuna ulaže se za ishođenje dozvola za izgradnju odlagališta!

19 milijuna kuna ulaže se za ishođenje dozvola za izgradnju odlagališta!

Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško objavio je javni natječaj u iznosu od 19.260.000,00 kn bez PDV-a, i to za aktivnosti ishođenja dozvola za izgradnju Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Čerkezovcu. Ovim povodom u petrinjskom parku održana je konferencija za novinare koju je sazvao gradonačelnik Darinko Dumbović, a uz njega sudjelovali su i brojni gosti iz Dvora koji su uključeni u borbu da se ovakvo odlagalište ne napravi upravo na Trgovskoj gori.

 

Cerkezovac2

Prvi se nazočnima obratio Branislav Joka, općinski vijećnik iz Dvora koji je pojasnio kako se projekt Čerkezovac ne bi mogao odvijati bez suglasnosti načelnika Općine Dvor.

 

 

Jasno je, kaže Joka da Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanje radioaktivnog otpada sve aktivnosti provodi korak po korak.

 

 

Vlado Ribić član je Stožera za obranu Općine Dvor od nuklearnog otpada te je ovom prilikom istaknuo kako je ovaj Fond ponudio plaćanje izleta u Zagreb za školsku djecu iz Dvora i zapitao se je li zadaća Fonda financiranje izleta i je li ovo zlouporaba djece za ovakve aktivnosti. Rekao je i da Fond stanovnike Dvora smatra poluobrazovanima, neinformiranima i neprosvijetljenima. Također, pozvao je sve građane Sisačko – moslavačke županije da se više založe kako ovo smeće ne bi stiglo na naše područje.

 

 

Mladen Klasnić, koordinator Grada Petrinje za zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom istaknuo je da europska inicijativa kaže kako javnost mora biti informirana o svemu, a tu se misli o stanovnicima cijele županije, ne samo jednog vijeća i to kroz razne tribine i slične događaje. Također, rekao je da kako prostor Trgovske gore ni prema jednom planu nije namijenjen za odlaganje nuklearnog otpada već za turizam i poljoprivredu.

 

 

Dodao je i kako želi da se igra po pravilima, odnosno da država ispoštuje pravila za ovakve situacije.

 

Cerkezovac5

Snježana Drvodelić iz građanske inicijative ‘Zelena Banovina’ rekla je kako je Fond krenuo s obrnute strane cijele priče, odnosno prvo je našao lokaciju, a tek sada planira napraviti studije i sve ostalo što je uopće potrebno da bi se jedna takva lokacija otvorila.

 

 

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović već se deset godina bori s ovim problemom planiranja odlaganja otpada na Trgovskoj gori te je istaknuo kako nije korektno da se ovakve stvari događaju u vrijeme kada se cijeli svijet bori s koronavirusom.

 

Cerkezovac3

 

 

Dodao je kako bi taj novac koji Fond daje za dokumentaciju bilo bolje iskoristiti za razvoj ekološke poljoprivrede koja sigurno neće imati šansu ako se ovdje bude odlagao nuklearni otpad. Rekao je da će tražiti partnere i učiniti sve da Čerkezovac ne dobije građevinsku dozvolu.

 

 

Cerkezovac4

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.