Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

EMISIJE

O jednokratnoj plastici u današnjoj Čuvarkući

Učenici Tehničke škole Sisak hrabro i odgovorno o ekološkom problemu

Učenici Tehničke škole Sisak hrabro i odgovorno o ekološkom problemu

Svaki komad plastike koji se proizvodi u svijetu nastaje iz komadića ugljena, nafte ili prirodnog plina. Vrsta plastike u koju danas pakiramo stvari pojavila se početkom 20.stoljeća s izumom sintetičke plastike izrađene od fosilnih goriva – bakelit. Zbog načina obrade novih polimera velika količina plastike zapravo se nikada ni ne može u potpunosti reciklirati. To ih je nekada činilo posebnim u usporedbi s krhkim predmetima od stakla i porculana. Danas je ta neuništivost plastike koju nalazimo na odlagalištima, cestama ili u prirodi veliki problem jer ostaje nerazgrađena tisućama godina.

Da bi došlo do promjene ponašanja,  potrebno je učiniti puno više. Neke su zemlje krenule agresivnijim pristupom  istodobno zabranjujući proizvodnju, prodaju i uvoz plastičnih predmeta (vrećica).  Hrvatska će zabranu uvesti postupno.

Kako osvijestiti taj problem, sačuvati okoliš za nas i buduće generacije u razgovoru su nam otkrili Dorotea, Klara, Mario i Maro, učenici 2.e razreda Tehničke škole Sisak.

Jesu li upravo ovi mladi budući ekološki tehničari oni koji će nam osigurati čist zrak, vodu i tlo? Hoće li nas natjerati da se pokrenemo  sami i spasimo prirodu, a prije svega promijenimo način razmišljanja, otkrijte u današnjoj Čuvarkući koja je na rasporedu u 11.30!
 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.