Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Kako do e-Propusnice?

e-Propusnice zamjenjuju dosadašnje fizičke propusnice

e-Propusnice zamjenjuju dosadašnje fizičke propusnice

Od danas je moguće napustiti mjesto prebivališta i stalnog boravišta samo uz korištenje e-Propusnice. Digitalne propusnice, koje je osmislilo i produciralo Ministarstvo uprave, zamjenjuju fizičke propusnice koje su do sada omogućavale kretanje između gradova i općina.

Sustav povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, zdravstveni sustav i Stožere civilne zaštite. U sustav se moguće prijaviti korištenjem usluga e-Građani i NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav) korištenjem vjerodajnice (npr. mToken ili ePASS) ili drugih prihvatljivih vjerodajnica (npr. Token uređaja i aplikacija poslovnih banaka, FINA certifikata, elektroničke osobne iskaznice itd.).

U slučaju da pojedine osobe nemaju pristup navedenim uslugama mogu podnijeti zahtjev korištenjem dosadašnjih načina predaje zahtjeva primjerice putem e-mail adrese stožera i liječnika primarne zdravstvene zaštite.

Nakon prijave u sustav, dostupne na stranici https://epropusnice.gov.hr/ (Ulaz za građane), građani predaju zahtjev za izdavanje e-Propusnice. Na navedenoj adresi moguće je imati uvid u predane zahtjeve za izdavanje e-Propusnica i njihov status. Moguće je i preuzeti odobrene e-Propusnice u PDF obliku.

Izdane propusnice se dostavljaju elektroničkim putem u Osobni korisnički pretinac (e-Građani) i, po želji, na osobni e-mail građana. Propusnica je u PDF dokumentu koji u sebi sadržava QR kod za provjeru te se može koristiti na mobilnom uređaju prilikom kontrole, a po potrebi se može ispisati na pisaču.

Ministar uprave Ivan Malenice apelirao je na poslodavce i građane da racionalno i nužno koriste e-Propusnice te naglasio: „Zlouporabom izdavanja propusnica stavljamo u opasnost cijelu Hrvatsku. Zato budite odgovorni, zatražite propusnice za isključivo neodgodive i nužne situacije i poslove. Čuvajte vaše zdravlje i zdravlje vaših najbližih, a svi koji možete, ostanite doma kako bismo što brže pobijedili virus“.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.