Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Iz policijske bilježnice

U PU sisačko – moslavačkoj obilježen Sveti Blaž i tradicionalno ‘grličanje’

‘Grličanje’ je stoljetna tradicija

'Grličanje' je stoljetna tradicija

Prigodom Blagdana Svetog Blaža 3. veljače u Policijskoj upravi sisačko-moslavačkoj, kapelan don Ivo Borić održao je svetu misu i  tradicionalno ‘grličanje’. Misi je nazočio velik broj djelatnika na čelu s načelnikom Policijske uprave sisačko-moslavačke, Lukom Pešutom.

 

grlicanje2

 

U kratkoj propovijedi kapelan je naglasio  da se sveti Blaž kao pastir odlikovao izvanrednim vrlinama, dubokim znanjem i darom čudesa. Na kraju blagoslova grla don Borić je djelatnicama podijelio blagoslovljene svijeće koje su simbol života, topline, prolaznosti i uskrsnuća. Ovaj tjedan don Ivo nastavlja mise i blagoslove u ostalim policijskim postajama ove Policijske uprave.

Inače, ‘grličanje’ je blagoslov grla, kada svećenik stavlja dvije svijeće ispod grla vjernika i izgovara sljedeću molitvu: ‘Po zagovoru svetog Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog bolesti grla i svakog drugog zla.’

Po predaji, sveti Blaž je dječaka kojem je riblja kost zapela u grlu spasio od gušenja. Blaž je bio biskup i mučenik za vrijeme progona rimskog cara Dioklecijana, umro je 317. godine jer se nije htio odreći Boga. Glava mu je odrubljena, a dio relikvije završio je u Dubrovniku.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.