Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Svjetski je dan borbe protiv raka

Brinite se za svoje zdravlje i odazovite se preventivnim pregledima za rano otkrivanje raka

Svjetski dan borbe protiv raka utemeljen je 4. veljače 2000.  S obzirom na učestalost oboljenja i visoku stopu smrtnosti rak se smatra epidemijom modernoga doba, a obilježavanje ovoga datuma ima za cilj podići razinu svjesnosti i potaknuti prevenciju, pravovremeno dijagnosticiranje i liječenje raka.

Rak je drugi uzrok smrti u Hrvatskoj od kojeg umire svaki četvrti stanovnik. Svake godine registrira se 20 000 novooboljelih, dok 13 000 oboljelih  godišnje umire. Na svjetskoj razini statistike su također poražavajuće – 12 milijuna oboljelih i milijun umrlih.

U Hrvatskoj najčešći oblici raka kod muškaraca su rak pluća, debelog crijeva i prostate, a kod žena rak dojke, pluća i debeloga crijeva. Na državnoj razini provode se tri programa ranoga otkrivanja raka –  dojke, debeloga crijeva i vrata maternice. Uz primarnu prevenciju koja uključuje zdravu prehranu, tjelesnu aktivnost, prestanak konzumacije duhanskih proizvoda kao i smanjenu konzumaciju alkoholnih pića, rano otkrivanje raka, kao i pravovremeno liječenje, može bitno smanjiti broj smrtnih slučajeva uzrokovanih bolešću.

Od 2019. do 2021. godine Svjetski se dan borbe protiv raka obilježava krilaticom „Jesam i hoću” uz poruku kako svi možemo učiniti mnogo kako bismo smanjili breme malignih bolesti u društvu.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.