Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Petrinjska Ulica Mile Vod na međunarodnoj izložbi u Francuskoj

Povodom Dana žena

Povodom Dana žena

Francuska Udruga Intercultura Dinan organizirala je projekt u kojem žele promovirati poznate ženske osobe koje su na neki način zadužile povijest pa su pozvali brojne europske udruge da im se pridruže. U projektu je sudjelovala i petrinjska Udruga IKS, a radi se o tome da je trebalo pronaći ulicu u gradu koja nosi ime po nekoj poznatoj ženi i ukratko napisati po čemu je ta osoba poznata.

Iz Udruge IKS odlučili su se za petrinjsku Ulicu Mile Vod koja je dobila ime po prvoj školovanoj kiparici u Hrvatskoj. Pronijela je ime Petrinje, bila je učiteljica u ženskim stručnim školama, radila je u petrinjskoj učiteljskoj školi, a najpoznatija je kao autorica spomenika Stjepanu Radiću koji stoji na istoimenom trgu u Petrinji.

O projektu francuske udruge i kako je došlo do suradnje s njom više je rekla Gordana Paton iz Udruge IKS.

 

 

Zanimljivo je kako je podatke o Mili Vod istraživala i na ovaj projekt prijavila pripravnica Jordan iz Sjedinjenih Država koja nekoliko mjeseci boravi u Petrinji i surađuje s Udrugom IKS. Podaci o petrinjskoj Ulici Mile Vod i prije svega ovoj svestranoj umjetnici naći će se na međunarodnoj izložbi u Francuskoj koja će se organizirati na Međunarodni dan žena, 8. ožujka.

 

 

IMG_18022020_220146_(900_x_700_piksel)

Jordan Crouch is SAD-a

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.