Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Općina Sunja provodi brojne demografske mjere

Cilj je zadržati i privući mlađe stanovništvo

Zadnji službeni podatci iz 2011. godine pokazuju 5748 registriranih stanovnika na području Općine Sunja. U razdoblju od 2012. do 2019. evidentirano je 914 umrlih što na godišnjoj razini iznosi 115 . U istom razdoblju Općini Sunja podneseno je 319 zahtjeva za isplatu jednokratne  novčane pomoći za novorođenu djecu što iznosi na godišnjoj razini 40 novorođenih. S obzirom da službeni popis stanovništva još nije proveden, ovo je interna statistika Općine.

Osim veće stope mortaliteta u odnosu na natalitet, drugi značajni pokazatelj smanjenog broja stanovništva sunjskog područja je odlazak mlađe populacije u svrhu zapošljavanja. Iako je Općina Sunja kao područje tradicionalno vezano za poljoprivredu, šumarstvo te preradu drva, u posljednje vrijeme sve se manji broj mladih ljudi odlučuje vezati za poljoprivredu kao osnovni izvor prihoda.  U okviru svojih nadležnosti  Općina Sunja nastoji osigurati uvjete za bolji životni standard te svojim stanovnicima nudi različite gospodarske, demografske, socijalne i poticajne mjere.

 

 

U okviru pronatalitetne politike načelnik ističe da Općina svakom novorođenom djetetu isplaćuje jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 1500 kuna, te također dodaje:

 

 

Isto tako, Dragičević kaže da je izrađen projekt novoga dječjeg vrtića te se čeka otvaranje natječaja za financiranje gradnje u kojemu bi Općina mogla sudjelovati.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.