Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Gvozdansko – mjesto hrvatskog velejunaštva

11. hodočasnički spomen – pohod

11. hodočasnički spomen - pohod

Misno slavlje u spomen na 442. obljetnicu herojske obrane hrvatskih ognjišta i kaštela Gvozdansko te slavne pogibije branitelja ove utvrde 13. siječnja 1578. godine, održano je jučer u župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova u Gvozdanskom.

 

_MG_0064

 

Misu u sklopu jubilarnog 11. hodočasničkog spomen-pohoda predvodio je vrhbosanski pomoćni biskup u miru Pero Sudar u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem, generalnim vikarom biskupije Markom Cvitkušićem, rektorom Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu Anđelkom Košćakom, domaćim župnikom Stjepanom Filipcem i Antom Rotimom, a služili su đakoni Vjekoslav Uvalić i Tomislav Vojvodić.

 

Image00014

 

Uz više stotina hodočasnika pristiglih iz cijele Hrvatske slavlju su nazočili i predstavnici županijske i lokalne vlasti, članovi Hrvatskog generalskog zbora te predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

 

Image00020

 

Nakon mise slijedio je mimohod u čast junacima Gvozdanskog do spomen-križa, gdje je molitvu za duše svih branitelja i žrtava Gvozdanskog iz 1578., 1941. i 1991. godine predmolio biskup Košić.

 

Image00008

 

Vijence i svijeće kod križa položili su predstavnici vlasti, braniteljskih udruga te predstavnici kulturnih i povijesnih udruga.

 

Image00019

 

Na kraju ispred samog kaštela Gvozdansko u čast žrtava zapaljen je „plamen slobode“. Mimohodu je nazočio i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, kao izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

 

 

Cilj nam je  da ovo postane nacionalno i vojno svetiše, dodao  je župan Žinić.

 

 

 

Image00007

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.