Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Prosječan Hrvat proizvede 416 kg otpada godišnje

Od toga recikliramo 98 kg ili gotovo četvrtinu smeća

Radio Slobodna Europa prenio je podatke o tome koliko prosječni Europljani proizvedu otpada na godišnjoj razini, ali i koliko ga recikliraju. Tako se pokazalo da prosječan Hrvat godišnje proizvede 416 kilograma otpada, a nešto manje od četvrtine se reciklira, točnije 98 kg. Zanimljivo je kako je to čak za 100 kg otpada više nego što ga proizvede prosječan građanin Srbije te smo gotovo dosegli prosječnog Rusa koji godišnje proizvede 445 kg otpada (ali se kod njih reciklira tek 5 posto otpada).

Također, vrlo smo blizu Slovencima koji proizvedu 471 kg otpada godišnje, ali su naši sjeverni susjedi mnogo bolji u recikliranju te ponovno upotrijebe čak 272 kg, dakle više od polovice.

Apsolutni rekorderi po proizvodnji otpada u Europi su Švicarska, Danska i Norveška, ali ujedno i mnogo recikliraju. Primjerice, Švicarska godišnje proizvede 706 kg otpada po glavi stanovnika, a reciklira 371 kg, dakle više od pola.

A rekorder po recikliranju je Njemačka koja prerađuje čak 70 posto otpada – od 633 kg otpada po glavi stanovnika recikliraju čak 428 kg.

Najmanje otpada po glavi stanovnika proizvede Rumunjska – 272 kg, a reciklira samo 38 kg.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.