Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Padat će rekordi – potrošnja u prosincu 15,3 milijarde kuna

Hrvati u prosincu najviše kupuju igračke

Ušli smo u mjesec u godini u kojem, prema statistikama, najviše trošimo. Hrvatska gospodarska komora prati brojeve svake godine pa je iznijet podatak kako će ovog blagdanskog razdoblja Hrvati potrošiti 15,3 milijarde kuna, što je oko pola milijarde kuna više nego u istom razdoblju prošle godine. Optimistično predviđanje temelji se na odličnoj turističkoj sezoni, rekordnoj zaposlenosti, rastu plaća, poreznoj reformi, ali i optimizmu među potrošačima. Također, brojni poslodavci odlučili su svojim radnicima isplatiti trinaestu plaću, božićnicu ili bonus.

Posebno je zanimljivo da naši potrošači u ovom razdoblju godine najviše troše na igračke. Nakon toga veoma popularni artikli su kozmetika, odjeća, obuća, tehnička roba, knjige, dekoracije te delikatesni prehrambeni proizvodi.

Iz HGK-a kažu kako se mijenjaju i navike potrošača pa je tako prošle godine najviše njih prioritet stavljalo na troškove živote, a ove godine situacija se promijenila pa tako najviše potrošača ili 29 posto naglasak savlja na brigu o sebi, a 21 posto na troškove života. Zanimljivo je i kako je za 20 posto potrošača iznimno važna ravnoteža privatnog i poslovnog života.

A dok u ostatku Europe 50 posto ljudi koji koriste internet ponekad preko njega i kupuju, u Hrvatskoj ta brojka iznosi 27 posto.


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.