Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

4. prosinca je Sveta Barbara, sije se božićna pšenica

Prema legendi, Barbari je vlastiti otac odrubio glavu

Prema katoličkom kalendaru danas je Dan svete Barbare, jedne od adventskih glasnica Božića i na ovaj dan se u mnogim dijelovima Hrvatske sije božićna pšenica. O samoj Barbari ne zna se mnogo, ali su tijekom vremena nastale brojne legende. Najpoznatija je o tome kako je prešla na kršćanstvo usprkos činjenici da joj se otac tome protivio.

Naime, Barbara je bila kćerka Dioskorusa, bogatog trgovca purpurom i plemića u gradu Nikomediji u Maloj Aziji. Plijenila je pažnju ljepotom, inteligencijom i jednostavnošću. Otac ju je htio udati za bogatog prosca. Kako je bila lijepa, čuvao ju je kao dragulj i prije nego je otišao na dulje putovanje, zatvorio ju je u toranj s dva prozora. Kad se vratio, našao je na tornju probijen treći prozor, a na pragu njemu mrski znak križa. Barbara mu je hrabro priznala da je ona dala učiniti oboje: tri prozora, da je podsjećaju na tajnu Presvetog Trojstva, a križ, da je podsjeća na otkupljenje. Tajno je prešla na kršćanstvo, pod utjecajem đakona Valentina. Otac koji je bio poganin, pobjesnio je od gnjeva kada ga je htjela obratiti na kršćanstvo te ju je zbog toga htio ubiti. Uspjela je na čudesan način pobjeći u planine i sakrivala se tamo sve dok je nije odao jedan pastir. Zatočili su je i mučili, no rane su joj svaki put čudesno zacijeljivale. Zatim su je osudili na smrt. Po nalogu suda, njen otac osobno joj je odrubio glavu.

Barbara se zaziva za nevremena, za zaštitu od groma, a također je zazivaju i rudari zbog stalne opasnosti kojoj su izloženi.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.