Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Studijsko putovanje polaznika Ratne škole “Ban Josip Jelačić” po Zapadnoj Slavoniji

“Želimo čuvati spomen na Domovinski rat”

"Želimo čuvati spomen na Domovinski rat"

Polaznici XXII naraštaja Hrvatskog Vojnog učilišta “Franjo Tuđman” – Ratne škole „Ban Josip Jelačić“, u okviru izobrazbe provode studijsko putovanje po Zapadnoj Slavoniji.

U sklopu svoje terenske nastave, nastavno putovanje pohađa 18 polaznika, trinaest polaznika su visoki časnici Oružanih snaga RH, iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, pomoćnik ministra, Ravnateljstva policije MUP-a RH i Hrvatske vatrogasne zajednice, te pripadnici oružanih snaga, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Slovenije.

 

HV_BAN_03

 

Kako je istaknuo Mijo Kožić, načelnik „Ratne škole „Ban Josip Jelačić“, ali i sudionik ratnih zbivanja na bojišnici oko Nove Gradiške, „želimo čuvati spomen na Domovinski rat, obilaziti ključna područja koja su bila bitna za Zapadno slavonsku bojišnicu“.

Obilazeći zapadno slavonsko bojište, s ratnim događanjima tijekom 1991. godine, polaznici su se upoznali u Pakracu i Lipiku, o tragičnim događanjima logora Bučje i u Kusonjima, te na lokaciji Trokut na novljanskom području. Kod svih Spomen obilježja časnici su zapalili svijeće za poginule.

 

HV_BAN_10

 

O događanjima na novljanskoj bojišnici, časnicima je govorio Dragutin ŠtevinovIć, pripadnik 125. brigade HV Novska i ratni zapovjednik, o kronologiji i počecima agresije, o obrani hrvatskih postrojbi i prvim ratnim uspjesima u operaciji „Orkan“.

Pakao stradanja zarobljenih hrvatskih braniteljima i torturama koje su trpjeli u srpskom logoru Stara Gradiška 1991. godine predstavio je Vlado Radošić, sudionik Domovinskog rata i autor knjiga u kojima je prikupio svjedočanstva preživjelih logoraša.

 

HV_BAN_06

 

– Preko živih sudionika ratnih događanja i kroz njihova sjećanja, čuvamo spomen i prenosimo znanje iz ratnih operacija na mlađe naraštaje, da se istina o tim događajima nikada ne zaboravi, naglasio je Mijo Kožić, načelnik Ratne škole „Ban Josip Jelačić“.

 

HV_BAN_04


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.