Polaznici XXII naraštaja Hrvatskog Vojnog učilišta “Franjo Tuđman” – Ratne škole „Ban Josip Jelačić“, u okviru izobrazbe provode studijsko putovanje po Zapadnoj Slavoniji.

U sklopu svoje terenske nastave, nastavno putovanje pohađa 18 polaznika, trinaest polaznika su visoki časnici Oružanih snaga RH, iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, pomoćnik ministra, Ravnateljstva policije MUP-a RH i Hrvatske vatrogasne zajednice, te pripadnici oružanih snaga, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Slovenije.

 

HV_BAN_03

 

Kako je istaknuo Mijo Kožić, načelnik „Ratne škole „Ban Josip Jelačić“, ali i sudionik ratnih zbivanja na bojišnici oko Nove Gradiške, „želimo čuvati spomen na Domovinski rat, obilaziti ključna područja koja su bila bitna za Zapadno slavonsku bojišnicu“.

Obilazeći zapadno slavonsko bojište, s ratnim događanjima tijekom 1991. godine, polaznici su se upoznali u Pakracu i Lipiku, o tragičnim događanjima logora Bučje i u Kusonjima, te na lokaciji Trokut na novljanskom području. Kod svih Spomen obilježja časnici su zapalili svijeće za poginule.

 

HV_BAN_10

 

O događanjima na novljanskoj bojišnici, časnicima je govorio Dragutin ŠtevinovIć, pripadnik 125. brigade HV Novska i ratni zapovjednik, o kronologiji i počecima agresije, o obrani hrvatskih postrojbi i prvim ratnim uspjesima u operaciji „Orkan“.

Pakao stradanja zarobljenih hrvatskih braniteljima i torturama koje su trpjeli u srpskom logoru Stara Gradiška 1991. godine predstavio je Vlado Radošić, sudionik Domovinskog rata i autor knjiga u kojima je prikupio svjedočanstva preživjelih logoraša.

 

HV_BAN_06

 

- Preko živih sudionika ratnih događanja i kroz njihova sjećanja, čuvamo spomen i prenosimo znanje iz ratnih operacija na mlađe naraštaje, da se istina o tim događajima nikada ne zaboravi, naglasio je Mijo Kožić, načelnik Ratne škole „Ban Josip Jelačić“.

 

HV_BAN_04


 

Studijsko putovanje polaznika Ratne škole “Ban Josip Jelačić” po Zapadnoj Slavoniji
0.00(0 glasova)
Komentara(0)