Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Sisački biskup Vlado Košić pastoralno pohodio župu Velika Ludina

“Danas svećenik ne može ništa sam, nego treba sve činiti zajedno sa svojom zajednicom”

"Danas svećenik ne može ništa sam, nego treba sve činiti zajedno sa svojom zajednicom"

Sisački biskup Vlado Košić pastoralno je pohodio u četvrtak 7. studenoga i u nedjelju 10. studenoga župu Velika Ludina. Tom prigodom u četvrtak biskup je posjetio Dječji vrtić Ludina, posjetio jednog bolesnika i susreo se s vjernicima u kapeli u Okolima te obitelj Grubišić u Ludini.

Pastoralni pohod završio je u nedjelju 2. prosinca svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela koje je predvodio u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Matom Sukalićem. Na početku u ime svih župljana biskupu je dobrodošlicu zaželjela i zahvalila na susretima gđa Jelena Malekinušić.

U homiliji biskup je izrazio zadovoljstvo viđenim i načinom na koji novi župnik nakon samo dva mjeseca službe koordinira župom. Podsjetivši na svećenički put vlč. Sukalića pozvao je okupljene na još bolju suradnju između župnika i župljana.

„Danas svećenik ne može ništa sam, nego treba sve činiti zajedno sa svojom zajednicom. Mladi, krizmanici, zboraši, ekonomsko i pastoralno vijeće, Caritas, razne molitvene i druge zajednice, sve je to potrebno u jednom župi koja želi i treba biti živa zajednica u kojoj se događa život vjere u Krista, koji nas sve okuplja“.


_MG_9275


Govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi biskup je rekao kako ono progovara o vječnom životu i tome da mi nismo tek stanovnici ove zemlje, nego da trebamo biti zagledani u budućnost i vječnost.

„U prvom čitanju čuli smo iz Knjige o Makabejcima kako su hrabri Židovi zavojevačima koji su osvojili njihovu domovinu prkosili i nisu se dali prisiliti da jedu meso koje bilo za njih zabranjeno. Dapače, bili su spremni i život izgubiti te čujemo kako je sin majke makabejke koji je išao u smrt rekao: ‘Blago onom koji umre od ruke ljudi, u čvrstoj nadi koju ima od Boga: da će ga Bog uskrisiti! A ti, za tebe nema uskrsnuća na život’. Mi doduše tako danas ne razmišljamo da bismo bilo kome prijetili, ali svakako želimo da se poput njih učvrstimo u svojoj vjeri za koju znamo da ju je Krist utemeljio na židovskoj. Ta vjera je bila priprava i Stari zavjet i proroci nam govore o Božjim djelima u povijesti izraelskog naroda, ali svi su oni čekali Mesiju. Na žalost, kada je on došao upravo ga Židovi nisu prepoznali kao Mesiju, tako da su apostoli pronijeli njegovu radosnu vijest i kršćanstvo po cijelom svijetu, a najmanjemu među svojim Židovima“.


_MG_9274


U nastavku, osvrnuvši se na pročitano Evanđelje po Luki biskup je poručio kako ono govori da naš Bog nije Bog mrtvih, nego živih.

„Ono nam govori o tome kako su među Židovima postajale dvije struje saduceja i farizeja. Dok su farizeji vjerovali, saduceji su nijekali uskrsnuće. Ali kao da su se natjecale te dvije skupine da Isusa uhvate u nekoj zamci i da ga odbace. Tako su mu saduceji postavili zamku hipotetskim primjerom što će biti nakon smrti, ako postoji uskrsnuće, na primjeru gdje bi jedna žena bila žena sedmorice braće. Možda je nama to čudan primjer, ali po židovskom zakonu to je bilo moguće jer je tako to tražila knjiga Levitskog zakonika.

Međutim, Isus im odgovara kako se djeca ovog svijeta žene i udavaju, a u vječnosti se neće ni ženiti ni udavati, već će biti slični anđelima. Zatim je, pozivajući se na ono što su oni poznavali i priznavali, Knjigu Postanka, Isus rekao da je Bog kada se objavio Mojsiju rekao: ‘Ja sam Bog Abrahamov, Izakov i Jakovljev. A on nije Bog mrtvih, nego Bog živih jer u njemu sve živi’. Tako im je na temelju Pisma dokazao da je Bog taj koji daje život i uskrsnuće i da ne završava svijet u ovozemaljskom, nego da čovjekov život treba biti otvoren za nebeski“, zaključio je biskup.


_MG_9266


Na kraju mise okupljenima se obratio i župnik Sukalić zahvalivši biskupu na brizi i molitvi za ovu župu te poručivši kako ovakvi susreti učvršćuju u vjeri cijelu zajednicu.

Nakon mise biskup se u mjesnom domu susreo s članovima župnog zbora i Caritasa te zauzetim vjernicima od kojih će se uskoro formirati novo pastoralno i ekonomsko vijeće, a najavio je i kako će prije Božića posjetiti zatvorenike u Kaznionici u Lipovici koja se nalazi na području ove župe.

(SV)


Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.