Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Zasadi drvo, ne budi panj!

Kolektivna sadnja drveća u Hrvatskoj, odazvao se i petrinjski gradonačelnik

Kolektivna sadnja drveća u Hrvatskoj, odazvao se i petrinjski gradonačelnik

25., 26. i 27. listopada ove godine diljem Lijepe naše provodit će se inicijativa ‘Dani kolektivne sadnje drveća’. Radi se o građanskoj inicijativi koja ima cilj potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da samostalno ili u suradnji sa svojim lokalnim jedinicama samouprave u tri dana diljem Hrvatske na privatnim i javnim površinama zasade što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina i time istaknuli važnosti i brojne dobrobiti drveća i zelenila, osobito u urbaniziranim sredinama.

Sadnja na javnim površinama i sve vezano uz sadnju na javnim površinama provodi se isključivo u suradnji i uz odobrenje jedinica lokalne samouprave. Inicijativa je isključivo građanska i nije svojim djelovanjem vezana niti za jednu političku stranku te ne služi za promociju istih. Također, inicijativa ni na kojoj razini djelovanja ne prima financijske donacije.

 

zasadi-drvo

 

Ovoj inicijativi kojim se također borimo i protiv deforestacije službeno se odazvao i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, a na kojem će području sa svojim suradnicima saditi drveće saznat će se kada akcija krene.

Akciji se možete pridružiti i vi. Lopate i sadnice u ruke i krenimo! Više o svemu možete saznati ovdje.

Ako se i dalje pitate zašto biste trebali posaditi barem jednom drvo, evo nekoliko činjenica – stabla pružaju hlad koji smanjuje temperaturu zraka koja nastaje kao posljedica zagrijavanja umjetnih površina u naseljenim područjima (tzv. toplinskih otoka). Također, smanjuju količinu buke, količinu štetnog sunčevog zračenja te  brzinu vjetra. Nadalje, privlače kukce i ptice te time povećavaju bioraznolikost, uljepšavaju urbane sredine, doprinose vlažnosti zraka, spremaju ugljični dioksid iz zraka i time pridonose borbi protiv klimatskih promjena.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.