Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

U Kutini obilježen Dan sjećanja na prvu civilnu žrtvu u Domovinskom ratu

Na pročelje OŠ “Vladimira Vidrića” postavljena spomen-ploča

Na pročelje OŠ "Vladimira Vidrića" postavljena spomen-ploča

Ispred OŠ Vladimira Vidrića obilježen je Dan sjećanja na prvu civilnu žrtvu u Domovinskom ratu, Nikolu Perića.

Tom prigodom svečano je otkrivena spomen ploča postavljena na pročelje škole za prvu civilnu žrtvu i sve civilne stradalnike u Domovinskom ratu nedaleko mjesta pogibije Nikole Perića i stradanja civila tog kobnog dana 30. listopada 1991. kada se dogodilo raketiranje Kutine.

 

IMG_6293

 

Grad Kutina je prije tri godine na prijedlog Odbora za branitelje donio odluku o obilježavanju toga dana. Tako je u nazočnosti članova obitelji Perić, gradska delegacija kod spomen ploče na pročelju Osnovne škole Vladimira Vidrića upalila lampione i prigodnim govorom u Maloj dvorani osnovne škole podsjetila na prvu civilnu žrtvu Domovinskog rata u Kutini.

 

IMG_6271

 

Gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić, u pozdravnom govoru podsjetio je na tadašnju situaciju u Kutini koja je imala važan geostrateški položaj u Domovinskom ratu velikim dijelom i zbog kemijske industrije koja je mogla izazvati katastrofu ogromnih razmjera te da je i Kutina u to vrijeme bila grad nad kojim je izvršena zločinačka agresija u kojoj su napadnuti civili unatoč tome što tada nije bila mjesto bojišnice.

 

 

Damir Badanjak, predsjednik Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Kutine ističe kako je obilježavanje Dana sjećanja na prvu civilnu žrtvu u Domovinskom ratu jedan od uspješno provedenih projekata Udruga proisteklih iz rata Grada Kutine i gradonačelnika Zlatka Babića nakon dugogodišnje tendencije da se u Kutini obilježi dan prvog raketiranja Kutine te ratni zločin u kojem je život izgubila civilna žrtva.

 

IMG_6275


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.