Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Susreti civilnih stradalnika iz Domovinskog rata

Tema Aktualnog sata: Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata

Tema Aktualnog sata: Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata

Članovi Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske i ove su se godine okupili u Selcu na tradicionalnim Sportsko-rekreativnim i kreativnim Susretima civilnih stradalnika.

Članica zajednice je i Udruga civilnih stradalnika iz Sisačko-moslavačke županije. Podsjetimo kako je upravo na području Sisačko-moslavačke županije pronađena druga po veličini masovna grobnica iz Domovinskog rata, ona u Baćinu. Masovna grobnica otkrivena je u proljeće 1997. godine, a skrivala je tijela 56 civila, od kojih je njih 47 identificirano.

Od početka Domovinskog rata do zaključno sa 30. 06. 2019. godine, prema podacima Ministarstva hrvatskih branitelja, a što se odnosi na prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata,  ukupno je 1952 korisnika osobne invalidnine, te 152 korisnika obiteljske invalidnine.

Nakon dugog niza godina prošle godine započelo se s izradom novog Zakona, a opći cilj izrade ovoga Zakona bio je unaprijediti prava civilnih stradalnika iz Domovinskog rata. Sva prava trenutno se ostvaruju po postojećem Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata.

 

20191002_110640 (1)

 

Na Susretu civilnih stradalnika u Selcu održan je Aktualni sat na kojem su Nevenka Benić, državna tajnica u Upravi za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji  u Ministarstvu hrvatskih branitelja i Petra Šćukanec iz Sektora za normativnu djelatnost ovoga ministarstva predstavile Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata.

Državna tajnica Nevenka Benić zahvalila je radnoj skupini , u kojoj su bili i predstavnici ZUHCSDR, na doprinosu u izradi prijedloga Zakona.

 

 

Postojeći zakon, dodaje Benić, određenim je odredbama onemogućavao prava civilnih stradalnika

 

 

Tijekom Aktualnog sata u otvorenom razgovoru smo analizirali postojeća rješenja i mjere koje se predlažu, istaknula je Benić i naglasila

 

 

Susreti se nastavljaju sportskim igrama i kreativnim radionicama, a ove godine u Selcu se okupilo oko 80 civilnih stradalnika iz gotovo svih hrvatskih županija. Susrete je otvorila do predsjednica ZUHCSDR Ružica Bisaha, a prigodno su se obratili, predsjednica Saveza udruga obitelji  zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, predsjednik Gradskog vijeća Crikvenice Josip Friš i savjetnik u uredu župana Primorsko-goranske županije Zlatko Mihelec.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.