Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Gradonačelnik Dumbović povodom Dana bijelog štapa

Bijeli je štap produžena ruka slijepe osobe

Bijeli je štap produžena ruka slijepe osobe

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se 15. listopada, a na ovaj dan se počeo obilježavati još davne 1964. godine kada ga je Lyndon Johnson, tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država proglasio Danom bijelog štapa. U Hrvatskoj se s obilježavanjem počelo 1996. godine pa se tako i naša država priključila mnogobrojnim zemljama u kojima je Međunarodni dan bijelog štapa prerastao u Međunarodni dan slijepih kojom se prilikom najšira javnost upoznaje s problematikom slijepih osoba.

Grad Petrinja usko surađuje s Udrugom slijepih Grada Siska gdje ima članova iz Petrinje, a Darinko Dumbović, petrinjski gradonačelnik uz Dan bijelog štapa svim slijepim i slabovidnim osobama upućuje čestitku, uz napomenu kako su institucije tu kad treba pomoć, a Grad Petrinja i dalje će svesrdno pomagati u rušenju svih barijera koje muče slijepe osobe.

‘Bijeli je štap produžena ruka slijepe osobe, sve ostalo što je izvan dosega toga štapa velika je nepoznanica, ali i opasnost za osobu koja ne vidi. Sljepoća je uvijek bila i bit će teška invalidnost te je stoga neophodno konstantno pratiti specifične potrebe i probleme slijepih,’ istaknuo je gradonačelnik.

Inicijativu za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu dala je gospođica Guilly d’Herbmont 15. listopada 1930. godine. No, tek nakon Drugog svjetskog rata se bijeli štap, i to kao tzv. dugi bijeli štap, počinje koristiti kao pomagalo za kretanje slijepih.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu je 39 milijuna slijepih te je prevalencija sljepoće oko 5 na 1000 stanovnika. U Hrvatskoj je prevalencija oštećenja vida kao uzroka invaliditeta oko 10 na 1000 stanovnika.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.