Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Edukativna radionica prevencije karcionoma dojke u Petrinji

Listopad je mjesec prevencije ove često zloćudne bolesti koja se uspješno liječi

Listopad je mjesec prevencije ove često zloćudne bolesti koja se uspješno liječi

Karcionom dojke jedan od najčešćih karcinoma koji se pojavljuju kod stanovnica Hrvatske, a jeste li znali da je upravo listopad službeno i mjesec borbe protiv ove često zloćudne bolesti? Stoga je danas u petrinjskoj Kući zdravlja, uz redovito mjerenje tlaka i šećera koje se obavlja svakog četvrtka, održana i edukativna radionica prevencije karcinoma dojke.

Ovu edukativnu radionicu organizirali su uz petrinjsku Kuću zdravlja i Rada Vlak predsjednica Udruge ‘Naš život’ Petrinja i prim. dr. med. Marina Kovač, ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice ‘Dr. Ivan Barbot’ iz Popovače, a posjetio ih je i gradonačelnik Darinko Dumbović zajedno sa svojom zamjenicom dr. Viktorijom Kaleb.

 

karcinomdojke2

 

Prim. dr. med. Marina Kovač, ravnateljica neuropsihijatrijske bolnice ‘Dr. Ivan Barbot’ iz Popovače objasnila je da žene trebaju raditi preventivu svojih dojki kako bi otkrile karcinom dojke na vrijeme:

‘Danas smo htjeli žene upozoriti na nešto gdje one mogu i koliko one mogu same utjecati na to da prepoznaju neke promjene na svome tijelu pa imamo jednu radionicu za sve one gospođe koje dođu da ih naučimo kako se mogu same pregledati, kako napraviti taj famozni samopregled dojke jer je on posebno važan u prevenciji. Mi danas modernim načinom liječenja koji je prisutan, možemo odlično rješavati i liječiti ovu bolest. Podaci govore da je do 98% karcinoma dojke kod žena izlječivo ako se na vrijeme otkrije, a onda ova preventiva stupa na snagu’.

 ‘Mnoge žene razmišljaju radim li ja to dobro ili ne. Mi smo ih danas ovdje učili kako se to radi, podijelili smo im  edukativne materijale, ali smo im i praktično pokazali i mislim da to ima veliku važnost u prevenciji. U pravilu se samopregledi rade jedanput mjesečno i to oko desetog dana ciklusa zato što je tada najmanje onog tikva koje je pod utjecajem hormona, tako da se najlakše mogu napipati neke promjene koje inače ne bi trebale biti prisutne,’ nastavila je liječnica.

‘Stane se pred ogledalom, dignu se obje ruke u zrak pa se onda pogleda kakav je izgled dojki. Jesu li simetrične? Postoje li na njima neke kožne promjene? Je li uvučena bradavica? Iza toga ide pregled, mi to zovemo palpacija, to je pregled prstima, on se može obavljati ili stojeći ili ležeći. Pregled radimo tako da dojku podijelimo kroz sredinu bradavice na četiri područja, to zovemo gornji vanjski, gornji unutarnji, donji vanjski i unutarnji dio i onda se oni pipaju prstima, s time da moramo voditi računa da ne pipamo samo dojku nego i pazušnu jamu, upravo zbog onih limfnih čvorova koji se mogu pojaviti, ali isto tako i iznad ključne kosti jer mogu biti povećani limfni čvorovi.’ rekla je doktorica Kovač.

 

karcinomdojke3

 

Gradonačelnik Dumbović je zaključio: ‘Jako je puno osoba koje boluju od raka dojke, većinom su to žene, međutim to ne zaobilazi ni muškarce. Zato pozivam i muškarce da se nauče pregledavati.’


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.