Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Predstavnici Županije održali radni sastanak s predstavnicima Unsko-sanskog kantona

Da ili ne skladištenju radioaktivnog otpada u vojarni Čerkezovac na Trgovskoj gori?

Da ili ne skladištenju radioaktivnog otpada u vojarni Čerkezovac na Trgovskoj gori?

U sjedištu Sisačko-moslavačke županije danas je održan radni sastanak predstavnika županije s predstavnicima Unsko-sanskog kantona na kojem je se razgovaralo o Nacionalnom programu provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada.

 

received_2758132150888439

 

Vlada Republike Hrvatske prošle je godine usvojila Odluku o donošenju Nacionalnog programa provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada po kojoj bi se trebalo uspostaviti skladište radioaktivnog otpada u današnjoj vojarni Čerkezovac na Trgovskoj gori. Pojasnimo, radi se o opciji za skladištenje radioaktivnog otpada ukoliko se 30. rujna Hrvatska ne odluči hoće li pristati na ponudu Slovenije da sufinancira gradnju zajedničkog odlagališta radioaktivnog otpada u mjestu Vrbina pokraj nuklearne elektrane Krško.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić:

 

 

 

Sastanku su nazočili i stručnjaci iz ovog područja, koji kako kaže župan, ističu kako ovaj otpad nije opasan po ljudsko zdravlje i prirodu ukoliko se skladišti na ispravan način.

 

 

 

Upitan, od strane novinara, župan je o ovoj temi istaknuo i svoj osobni stav.

 

 

 

received_495767707943133

 

Agan Bunić, predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona istaknuo je kako ovaj problem stanovništvo Unsko-sanskog kantona zabrinjava već 20 godina, te se zahvalio Sisačko-moslavačkoj županiji na prijateljskom odnosu i organizaciji ovog sastanka.

 

 

 

received_592221147978381

 

Sastanku je nazočio i dr.Hrvoje Prpić, direktor Fonda za razgradnju i zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško.

 

 

 

received_501433567283440

 

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Jasmin Emrić na samom je kraju konferencije zaključio kako ovo predstavničko tijelo „lobira“ za zajednički dogovor Hrvatske i Slovenije, a rješenje ovog problema očekuje se po završetku sastanka Ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske i Ministarstva zaštite okoliša i prostora Slovenije 30. rujna.

 

received_1239928639522979

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.