Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

“Oboji svoj život pozitivno”

6. Međunarodna likovna kolonija u NPB “dr. Ivan Barbot” Popovača

6. Međunarodna likovna kolonija u NPB "dr. Ivan Barbot" Popovača

U perivoju Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot Popovača protekle je subote održana 6. Međunarodna likovna kolonija pod geslom „Oboji svoj život pozitivno”.

 

70441607_428308034464203_3564775898802552832_o

Nastavak je to dugogodišnje uspješne suradnje popovačke Bolnice na čelu s ravnateljicom Marinom Kovač i Popovačke udruge likovnih stvaralaca Moslavački štrk pod voditeljstvom Marije Pukec Žigić.

Ovogodišnje likovno druženje okupilo je 90-ak umjetnika iz svih krajeva Hrvatske, ali i susjednih zemalja- Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, a zahvaljujući im na snažnom odazivu i podršci ovoj inicijativi, organizatori su istaknuli kako je riječ o potvrđeno najvećoj međunarodnoj likovnoj koloniji u državi.

„Kroz ovaj susret pacijenti kao i svi zainteresirani građani imaju priliku uživo vidjeti kako nastaju umjetnički likovni radovi inspirirani prirodnim i kulturnim ljepotama. Osim što će radovi nastali na likovnoj koloniji krasiti prostor bolnice te uljepšati boravak u ustanovi  i osoblju i pacijentima, ovaj susret daje i snažan doprinos otklanjanju negativne stigme koja se često veže uz psihijatrijsku bolnicu.

Organizacijom kolonije cilj nam je prije svega okupiti ljude ovdje u bolnici. To nije tako uobičajeno, no mi time želimo pokazati da smo jedna zdravstvena ustanova koja je otvorena prema van, prema ljudima, želimo pokazati da mi ovdje brinemo o pacijentima koji imaju psihičkih poteškoća, ali da to ne treba za njih predstavljati nikakvu stigmu.

To je dakle, jedan antistigma program kojim želimo za naše pacijente stvoriti neke bolje, kvalitetnije i ugodnije uvjete  boravka i liječenja u bolnici, a s druge strane okupljamo ove vrijedne umjetnike koji će nam svojim umjetničkim darom ostaviti svoja djela koja ćemo ponuditi na božićnoj aukciji. Naime, mi već tradicionalno, svake godine, imamo neki cilj za kojeg prikupljamo sredstva od prodaje slika.

Prošle godine smo skupljali sredstva za Dnevnu bolnicu za psihijatriju, ranije za palijativnu skrb odnosno za dječju ambulantu, a ove godine smo odlučili da to bude naš kabinet za fizikalnu terapiju kojim želimo obogatiti opseg usluga i proširiti se u tom smislu ne samo u bolnici, već i na naše pacijente koji bi dolazili izvana” – naglasila je ravnateljica NPB Dr. Ivan Barbot Marina Kovač.

 

IMG_20190921_095826_1

 

Marija Pukec Žigić, predsjednica PULS-a ‘Moslavački štrk’, zahvalila je ovom prilikom Bolnici što prepoznaje važnost ovakvih kolonija te aktivno podupire rad njihove udruge. Sudionike ovog umjetničko- humanitarnog susreta su svojim nastupom podržali su i članovi KUD-a Šartovac i HKUD-a Mošćenica.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.