Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Održana 15. “Jabuka crvenika”

Prve moslavačke jabuke ubrali župan Žinić i ministrica Vučković

Prve moslavačke jabuke ubrali župan Žinić i ministrica Vučković

U sklopu obilježavanja Dana općine Velika Ludina  održana je manifestacija početka berbe jabuka u Moslavini pod nazivom „Jabuka crvenika“. Ove godine, jubilarna 15. Manifestacija u organizaciji udruge “Voćari i vinogradari  Moslavine” održana je u voćnjaku Vrtova voća d.o.o. u Katoličkom Selišću.

 

IMG_20190830_140610

 

Načelnik Općine Velika Ludina Dražen Pavlović podsjetio je kako se Dan općine obilježava uz početak berbe jabuka, čime je voćarstvo dobilo poseban značaj.

 

 

“Također, bitno je i to da je došlo do novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojim će Općina omogućiti poljoprivrednicima dugotrajan zakup zemlje, kako bi se i nadalje podizali nasadi “ – zaključio je Pavlović.

 

IMG_20190830_140923

 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uoči početka berbe jabuka  sastala se u Velikoj Ludini s predstavnicima sektora proizvodnje, skladištenja i distribucije voća. Na sastanku s voćarima saslušala je aktualnu problematiku proizvodnje voća u Hrvatskoj, te odgovorila na brojna pitanja proizvođača. Tom prilikom naglasila je  potrebu za jačim udruživanjem radi snižavanja troškova proizvodnje i stanardizacije ponude koja će im osigurati bolju pregovaračku snagu. Također, podsjetila je  na Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom koji je donesen na početku mandata aktualne Vlade, ali i naglasila da se neprekidno radi na novim projektima.

 

 

IMG-20190830-WA0003

IMG-20190830-WA0001

 

Pokroviteljica manifestacije “Jabuka crvenika” je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, čiji je izaslanik bio župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.

 

 

“Imamo potencijala još puno, puno više.”

 

 

IMG_20190830_135256

 

Kao i svake godine, Udruga voćara i vinogradara Moslavine bira najuzornijeg vinogradara i najuzornijeg voćara. Priznanje za najuzornijeg vinogradara dobio je Ivan Podgorski, a Priznanje za najuzornijeg voćara Tihomir Peraić. U ime Tihomira Peraićaa priznanje je preuzeo njegov brat Krešo.

 

 

Kakva je bila ova voćarska godina i kakav se urod očekuje?

 

 

 

Image00007

 

Predsjednik Udruge Marijan Gašparec istaknuo je  kako je ova godina za njih posebna, naime, Udruga obilježava niz obljetnica.

 

 

Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice, također potiče osnivanje proizvođačke organizacije, za koju su zainteresirana 24 gospodarstva. Naime, upravo bi se ti gospodarstvenici mogli lakše nositi s brojnim problemima koji ih muče.

 

 

“Na području Sisačko-moslavačke županije, prema tom je planu, predviđena izgradnja jednog logističkog centra i dva skladišna kapaciteta” – napomenuo je Markota.

 

IMG-20190830-WA0004

 

Po završetku berbe okupljeni su mogli uživati u tradicionalnoj štrudli s jabukama te šaranu na rašljama.

 

IMG-20190830-WA0007

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.