Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Sunje

Sunja nikad nije pala, a kraj četverogodišnje agresije dočekala je potpuno razorena

Sunja nikad nije pala, a kraj četverogodišnje agresije dočekala je potpuno razorena

U organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata općine Sunja, a pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Sisačko moslavačke županije i općine Sunja obilježen je u subotu, 27. srpnja u Sunji Dan hrvatskih branitelja općine Sunja i 28. godišnjica napada na Sunju, kojim je 1991. godine započeo rat na sunjskom području.

Sunju, mjesto 27 kilometara udaljeno od Siska, mnogi su zbog hrabrosti i ustrajnosti branitelja tijekom Domovinskog rata nazivali malim Vukovarom. Sunja nikada nije pala, izdržala je četverogodišnju agresiju te dovršetak rata dočekala u cijelosti razorena, baš poput Vukovara.


dan_branitelja_sunje00006


Branitelji Sunje među prvima su koji su dali puni doprinos obrani i stvaranju hrvatske države. Među njima su brojna imena koja su svojim djelima zaslužili da ih se sjećamo. Ipak najviše mjesto u prepoznatljivosti i snazi imena postrojbi obrane Sunje zauzimaju oni koji su svoje živote ostavili u Domovinskom ratu.Imena tih branitelja krasiti će stranice hrvatske povijesti zauvijek budemo li upravo najmlađima prenosili riječ o strahotama rata i smislu žrtve naših branitelja, rekao je,između ostalog, u prigodi ovoga dana načelnik općine Sunja Grga Dragičević.


dan_branitelja_sunje00003


Predsjednik UHDDR-a Sunja, Ivica Mikulić zahvalio je mještanima Sunje i svim braniteljima Sunje na hrabrosti i odlučnosti da obrane od agresije ovo mjesto.


dan_branitelja_sunje00007


Dan hrvatskih branitelja Sunje čestitao je i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak

 

Nazočnima su se obratili i brigadir Predrag Krapljan, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića, podsjetivši u svom obraćanju na događaje u Sunji tijekom Domovinskog rata. O značaju obrane govorio je i izaslanik predsjednice RH , mr. Ivan Bobetko.


dan_branitelja_sunje00010


Izaslanstva su kod središnjeg križa na groblju u Sunji položila vijence i zapalila svijeće.


dan_branitelja_sunje00012


Ceremonijalnu vježbu izvela je Počasno-zaštitna bojna OS RH, a u prijepodnevnim satima održana su ribička natjecanja, natjecanje u šahu i belotu. I ove je godine održana memorijalna utrka „Crtom bojišnice Bobovac-Sunja“.


dan_branitelja_sunje00004


U sklopu programa obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Sunje održana je i 19. Smotra folklora „Zlatna griva Posavine“ u organizaciji KUD-a Sunjanka.

Program obilježavanja nastavlja se u nedjelju, 28. srpnja 1. Memorijalnim nogometnim turnirom „Heroji Sunje“.


Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.