Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

U Maloj Gorici se neće graditi Prihvatilište za azilante

MUP odlučio, gradonačelnik Petrinje zadovoljan odlukom

MUP je odustao od gradnje Prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici, objavljeno je na internetskim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova. Iz MUP-a poručuju da su prijedlog gradnje centra razmatrali s lokalnim stanovništvom te da nakon negativne odluke Gradskog vijeća i nezadovoljstva građana odustaju od projekta.

Ministarstvo unutarnjih poslova iniciralo je otvoreni dijalog s lokalnom zajednicom i građanima želeći doprinijeti boljem međusobnom razumijevanju te ukazati na pozitivne aspekte ovog projekta.

Sudjelujući na javnim tribinama demantirali smo netočne informacije koje su plasirane u javnost te smo željeli odagnati neutemeljenu bojazan i nelagodu koju građani možda osjećaju vezano uz dolazak tražitelja azila na njihovo područje.

Naime, ovim projektom osigurali bi se dodatni smještajni kapaciteti do 200 osoba isključivo ranjivim skupinama izbjeglica, s naglaskom na obitelji s djecom te osobama koje traže zaštitu od progona u svojim državama. Naša dosadašnja iskustva s drugim prihvatilištima u Republici Hrvatskoj, a o kojima je svjedočio i naš partner u integraciji, pater Tvrtko Barun iz Isusovačke službe za izbjeglice, govore u prilog tome da prisutnost tražitelja međunarodne zaštite nije utjecala na stanje sigurnosti u toj zajednici. Također, Ministarstvo unutarnjih poslova se obvezalo da će u svakom trenutku osigurati dovoljan broj službenika koji će građanima i nadalje osiguravati mir te javni red u zajednici.

Realizacijom ovog projekta otvorio bi se određeni broj novih radnih mjesta za socijalne radnike, medicinske sestre, domare, kuhare i drugo popratno osoblje prihvatilišta, a lokalna zajednica dodatno bi prosperirala poboljšanjem komunalne infrastrukture na području Male Gorice i Petrinje.

Budući je i sam ministar Božinović više puta javno rekao kako nijedno rješenje neće biti nametnuto dokle god postoji nesuglasje s lokalnom zajednicom, moramo utvrditi da se ovdje ne radi o političkom pitanju niti o brizi za stanje sigurnosti lokalne zajednice, već se radi isključivo i samo o humanitarnom pitanju za čije rješavanje nažalost trenutačno nema sluha, stoji između ostalog u MUP-ovom priopćenju.

Petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović je odluku nazvao dobrim potezom.

 

 

Zahvalio se svima koji su na bilo koji način omogućili da do ovakve odluke dođe.

 

 

Dumbović se zahvalio i gradskim vijerćnicima

 

 

Želimo u Petrinji, zaključuje Dumbović, vozni red sa sadržajem za život građana, a ne vozni red s nečijim problemima.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.