Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Petrinjske legende i priče – Putovima bana Jelačića

Gradski rukometni stadion, 18. svibnja u 21:00h

Gradski rukometni stadion, 18. svibnja u 21:00h

U Banskoj krajini sredinom 18. stoljeća utemeljuju se dvije krajiške pukovnije, prva sa sjedištem u Glini, a druga sa sjedištem u Petrinji. Vrhovni vojni nadzor nad obje pukovnije bio je prepušten čelništvu Banske brigade sa sjedištem u Petrinji. Godine 1841. imenovan je major Josip barun Jelačić potpukovnikom u Prvoj banskoj pukovniji u Glini, a godinu dana kasnije postaje zapovjednikom.

Josip Jelačić je na prostorima Banovine, u sedam svojih najplodnijih vojnih godina, ostavio neizbrisiv trag – i kao vojskovođa i odlučni branitelj hrvatske samostalnosti, ali i kao domoljub, ilirac, visokoobrazovan čovjek, pjesnik i ratnik.

 

Ban-Jelacic-jambo

 

Josip Jelačić je još kao sedmogodišnji dječak boravio u Petrinji sa svojim roditeljima i tom bi prilikom odsjedao u novoj očevoj kući na početku Duge ulice. Majka Josipa Jelačića je rođena Petrinjka Ana Marija, rođena Portner, unuka poznatog vojskovođe, general-bojnika Martina Kneževića.

Pukovnik Josip Jelačić je sa svojim vojnicima od 1843. do 1846. izveo zahtjevne građevinske radove na cesti od Gore do Župića i dalje do Petrinje. Njegovi časnici i vojni činovnici, u znak zahvalnosti, podigli su mu spomenik u selu Župić koji je u narodu ubrzo prozvan Banovim kamenom. Također,  zauzeo se je za preuređenje petrinjske vojne, odnosno matematičke škole, postao podupirući član glazbenog društva, redovno posjećivao priredbe petrinjske čitaonice i prijateljevao s brojnim petrinjskim uglednicima i intelektualcima.

Događaje vezane uz život bana Jelačića na prostoru Banovine i Petrinje možete ‘doživjeti’ na kulturnoj manifestaciji Petrinjske legende i priče – Putovima bana Jelačića. Glazbeno-scenski program rađen je na temelju pisane građe o životu Josipa Jelačića na prostoru Banovine koju je, namjenski za Turističku zajednicu Grada Petrinje, istražio i prikupio dr. sc. Ivica Golec.

 

PROGRAM:

18 sati / Storytelling – upoznavanje s petrinjskim legendama i povijesnim pričama

19 sati / Obilazak grada – Predstavljanje kulturne rute Putovima bana Jelačića

21 sat / Glazbeno – scenski program Putovima bana Jelačića

 

Letak-A51-www


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.