Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Dumbović: “Veteranski centar nadogradnja je Petrinje i Banovine”

Projekt “Uspostava veteranskih centara u RH”

Projekt "Uspostava veteranskih centara u RH"

U sklopu projekta „Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj“ u sjedištu Ministarstva hrvatskih branitelja potpisani su sporazumi o suradnji s predstavnicima Daruvara, Petrinje, Sinja i Šibenika.


veteranskicentarugovor2

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je istaknuo kako je ponosan na činjenicu da je pri kraju stvaranje preduvjeta za uspostavu Veteranskih centara u Hrvatskoj.


 

Dodaje kako će se provedbom ovog projekta dodatno unaprijediti sustav pružanja skrbi hrvatskih branitelja.


 

veteranskicentarugovor3


Petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović se zahvalio Ministarstvu i ministru Medvedu na učinjenim naporima da ovi centri zažive.


 

Kazao je kako je Veteranski centar u Petrinji nadgradnja standarda Petrinje i cijele Banovine.


 

Za navedena četiri Veteranska centra iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je 328,8 milijuna kuna. U Petrinji će Veteranski centar biti veličine 7800 kvadrata te će imati smještajni kapacitet od 150 kreveta. Planirani početak postupka javne nabave za Petrinju je predviđen za treći kvartal ove godine, a procjena troškova građevinskih radova na Veteranskom centru u Petrinji iznosi 82,7 milijuna kuna.

U veteranskim centrima omogućit će se pružanje njege i pomoći kroz provedbu trotjednih personaliziranih programa, a osim korisnicima u privremenom smještaju, bit će dostupni i ostalim osobama iz ciljane populacije koje su zainteresirane za sudjelovanje u dnevnim aktivnostima koje će se tamo provoditi. Uz osnovnu fizičku rehabilitaciju, u njima će se provoditi sportske i rekreativne te edukativne aktivnosti u cilju očuvanje zdravlja i prevencije te promjene stila života i eliminacije loših navika.

Uspostavom veteranskih centara rasteretit će se postojeći sustav pružanja psihosocijalne pomoći ciljanoj populaciji te implementirati nove vrste usluga koje će odgovoriti na novonastale potrebe populacije. To će uključivati formiranje multidisciplinarnih timova koji će djelovati u veteranskim centrima te analizirati potrebe svakog korisnika i temeljem toga mu pružati personalizirane usluge, što će znatno pospješiti postupak rehabilitacije i psihosocijalnog osnaživanja.

U okviru pripreme i provedbe ovog projekta Ministarstvo hrvatskih branitelja dužno je osigurati preduvjete za učinkovitu suradnju s jedinicama lokalne samouprave potpisivanjem sporazuma kojim se utvrđuje suradnja, odnosno prava i obveze, pri uspostavi i radu veteranskih centara u Republici Hrvatskoj.


Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.