Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

16. međunarodna konferencija Castrum Bene ”Burg und wirtschaft“

Od 21. do 25. svibnja u Kutini i Sisku

Od 21. do 25. svibnja u Kutini i Sisku

U organizaciji Muzeja Moslavine Kutina, Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, međunarodnog udruženja Castrum Bene i Povijesne udruge Moslavina, od 21. do 25. svibnja 2019. u Kutini u  Muzeju Moslavine te u Sisku, u Starom gradu održava se 16. međunarodna konferencija Castrum Bene ”Burg und wirtschaft“. Naime, radi se o prvoj međunarodnoj znanstvenoj burgološkoj konferenciji koja se organizira na području Hrvatske.

Na konferenciju se prijavilo  50 uglednih znanstvenika iz 9 zemalja s 36 usmenih i 8 posterskih izlaganja. Treba istaknuti da je jedan od prijavljenih izlagača Prof. em. Dr. phil. Werner Meyer koji u europskim znanstvenim burgološkim krugovima slovi za jednog od najvećih živućih stručnjaka za srednjovjekovne utvrde.

 

IMG_4685

 

Na svečanom otvorenju koje je jučer održano u Kutini, gradonačelnik Zlatko Babić, uz riječi dobrodošlice okupljenima je predstavio ljepote moslavačkog kraja, područja koje je prepoznato od davnina, čemu svjedoče brojni ostaci utvrda, starih gradova te  pavlinskih samostana.

 

IMG_4675

 

Međunarodno udruženje Castrum Bene okuplja vodeće srednjoeuropske stručnjake za utvrde (arheolozi, povjesničari, povjesničari umjetnosti, arhitekti) s ciljem razmjene iskustva i znanja vodećih srednjoeuropskih burgologa, kako bi se zajedničkim naporima istražilo, konzerviralo, ali i populariziralo što više srednjovjekovnih utvrda. Udruženje je osnovano 1989. u Mađarskoj, a u njemu su trenutačno zastupljeni znanstvenici burgolozi iz Mađarske, Austrije, Rumunjske, Češke, Slovačke, Slovenije i Hrvatske te svaka od zemalja ima po jednog stalnog predstavnika u Predsjedništvu te zamjenika. Hrvatska se pridružila Udruženju 2011., a 2017. je preuzela predsjedavanje Udruženjem, a time i obvezu organizacije ove velike međunarodne burgološke konferencije (2019.).

 

IMG_4679

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.