Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

15. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj

28. i 29. svibnja u Topuskom

28. i 29. svibnja u Topuskom

U organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i  Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske u Topuskom je danas započelo 15. savjetovanje uzgajivača svinja u RH.

 

IMG_20190528_105204

 

Cilj savjetovanja je informiranje i edukacija kako uzgajivača svinja tako i stručnjaka iz najvažnijih područja svinjogojstva kao što su: uzgoj i selekcija , držanje i hranidba svinja, zakonske regulative, ruralni razvoj, zdravstvena zaštita i preventiva, tehnologija proizvodnje i kvalitete svinjskog mesa.

Ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu doc. dr.sc. Krunoslav Dugalić istaknuo je kakvo ova ustanova potiče savjetovanja iz svih poljoprivrednih grana, a svinjogojstvo je jedno od iznimno značajnih.

 

 

Osvrnuo se Dugalić i na statističke podatke.

 

 

„Veliko tržište, velik je izazov“ – zaključio je ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu,a njegov savjetnik, Drago Solić osvrnuo se pritom na aktualnu situaciju u svinjogojskom sektoru. Naime, nakon dužeg vremenskog perioda, ovu su godinu cijene svinjetine naglo porasle.

 

 

 

Naime, povećanje svinjogojske proizvodnje za sobom „povlači“ i veliku količinu ratarskih proizvoda, a ne smije se zanemariti i plasman svinjetine na domaćem tržištu, jer razvojem turizma, potražnja za njom je sve veća.

 

IMG_20190528_103554

IMG_20190528_102818

 

Na 15. savjetovanju uzgajivača svinja riječi je bilo i o novim tehnologijama te stjecanju korisnih i primjenjivih spoznaja  i razmjeni iskustava.

Dr. Zoran Grgić, dekan Agronomskog fakulteta iz Sveučilišta u Zagrebu osvrnuo se tako na proizvodnju bioplina, radi čije bi se proizvodnje velik  broj poljoprivrednika ostavio uzgoja svinja i/ili krava.

 

 

Otvorenju Savjetovanja nazočio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je naglasio kako je poljoprivreda jedna od strateških razvojnih grana Županije.

 

 

Iako smo još uvijek među županijama koje prednjače u poljoprivrednoj proizvodnji, globalizacija te iseljavanje, učinilo je svoje, broj proizvođača je manji, napomenuo je župan Žinić.

 

 

IMG-20190528-WA0001

 

Ovogodišnje savjetovanje, uz brojna predavanja, sadrži i panel raspravu o stanju s temom „proizvodnja vlastite električne energije putem solarnih panela“, čiji su  sudionici predstavnici ministarstva poljoprivrede, HEP-a, proizvođača solarne opreme i uzgajivači.

 

IMG_20190528_105236

IMG_20190528_105347

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.