Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Zalogaj poezije konzumiran u Međugorju i Mostaru

Sisačka udruga za promicanje alternativne i urbane kulture organizirala je povodom uskrsnih blagdana prigodnu turneju svoje prepoznatljive i sve prisutnije pjesničke tribine Zalogaj poezije u Međugorju i Mostaru. Na put je iz Siska krenulo četrdesetak članova i poklonika Udruge među kojima su prednjačili pjesnici, njih deset predvođenih stručnim savjetnikom Udruge za književnost Sinišom Matasovićem.

Opravdanost ovakvog poetskog pohoda pokazala se već prilikom prvog javnog čitanja, navečer 20. travnja u Međugorju, kada su okupljeni domaćini i gosti iz Siska u ugodnoj i prijateljskoj atmosferi uživali uz stihove duhovne tematike. Iako tema nije bila strogo zadana, ispostavilo se kako je velika većina pjesnika u svome repertoaru pronašla poneku takvu pjesmu pa su se u pravilu samoinicijativno odlučili pročitati upravo njih. Razlozi vjerojatno počivaju na usponu na brdo Križevac i Brdo Ukazanja ranije tijekom dana.

Nadahnuće se osjetilo prilikom interpretacije cijele večeri, a prenijelo se i na idući dan – Uskrs, kada je točno u podne održano izdanje Zalogaja poezije u Mostaru, na otvorenoj sceni u podnožju Starog mosta, znamenitog spomenika svjetske baštine priznatog od UNESCO-a. Neretva je dodatno doprinijela originalnoj kulisi nesvakidašnje pjesničke družine.

Znatiželjne oči izvirivale su s terasa obližnjih kafića i sa samoga mosta, dok su se brojni Mostarci i njihovi gosti turisti spustili na obalu rijeke podržati pjesnike. Osobito veseli i nazočnost ljubitelja poetske riječi iz Mostara i okolice, koji su ciljano došli popratiti ovo događanje. Ovaj put su se zadržali samo u promatranju i podršci, ali postignut je načelan dogovor o novim dolascima i suradnji, kada je za očekivati i njihovo uključivanje u sam program čitanja.

Udruga je kroz ovo gostovanje doista na zavidan i alternativan način promovirala suvremenu kulturu kroz poetsku riječ i time pokazala da književnost i umjetnost općenito zaslužuju prezentaciju na različitim lokacijama i za široki krug zainteresirane publike. Druženje je nastavljeno do kasnih popodnevnih sati, podrazumijeva se uz bogatu gastronomsku ponudu.

Na samom kraju, predsjednik Udruge Josip Kleković istaknuo je da ovo nije zadnje međunarodno izdanje Zalogaja poezije u 2019. godini. Sljedeći nastup već je u pripremi kroz suradnju sa sarajevskom Udrugom umjetnika Planet poezija krajem svibnja.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.